Petak, 25 lipnja, 2021

Stručnjaci upozoravaju: Smanjite potpetice, sačuvajte kičmu

Nemojte propustiti

Žene kojima je nošenje štikli imperativ dobrog izgleda i ljepote trebaju biti svjesne da lako mogu platiti danak narušavanjem zdravlja, upozoravaju stručnjaci.

potpeticeDugotrajno nošenje visokih potpetica, naročito ako je to svakodnevna praksa, može izazvati bolove u koljenima, leđima, vratu, urastanje noktiju, čukljeve, ali i trajne deformitete stopala i kičme.

Svaka potpetica viša od pet centimetara predstavlja opasnost po zdravlje, a nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da sve žene koje intenzivno nose visoke potpetice trpe bolove – neke nakon jednog sata, šest minuta i 48 sekundi, a njih 20 posto već nakon 20 minuta.

Što je štikla viša, veći je nagib tijela prema napred. Zbog toga, žene se naginju u suprotnom smjeru da bi kompenzirale neprirodni položaj tijela. Zbog toga kukovi nisu u ravni što stvara stalni pritisak na kičmu.

Visoka štikla izaziva pomijeranje karlice unaprijed, a to uvjetuje da se u krstima kičma zakrivi unaprijed (lumbalna lordoza).

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo