Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Stručnjak iz oblasti sigurnosti tvrdi: “Brzi odgovor 21” šalje poruku da smo spremni, u Hrvatsku je preko Slovenije ušao protivzračni sistem Patriot

Nemojte propustiti

S obzirom na to da u vježbi učestvuju BiH i Kosovo, koje nisu članice NATO-a i to je jaka podrška državnom integritetu i suverenitetu, a i stabilnosti regiona, smatra Nedžad Ahatović, stručnjak iz oblasti sigurnosti

Većina američkih vojnika koji će s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vojnoj vježbi “Brzi odgovor 21” stigla je u BiH gdje će sutra početi vježba koja ima za cilj provjeru spremnosti za eventualne napade. Naša zemlja će biti domaćin vježbe koja će biti održana na poligonima za obuku Manjača Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Stručnjak za sigurnost i vojni analitičar, Nedžad Ahatović je podsjetio kako OSBiH u kontinuitetu vježbaju s Vojskom SAD-a, ali da ova ima daleko veću važnost jer se odvija u sklopu jedne veće – Branilac Evrope 21, koja se održava od Baltika do Balkana. Ovo je vježba u kojoj će OSBiH provjeravati mogućnost sadejstva sa snagama NATO-a, prvenstveno sa snagama SAD-a.

-Što se tiče političke dimenzije vježbe, ističe Ahatović, jasna je poruka – u ovom regionu prisutan je NATO, a ne Ruska Federacija. S obzirom na to da u vježbi učestvuju BiH i Kosovo, koje nisu članice NATO-a – i to je jaka podrška državnom integritetu i suverenitetu, a i stabilnosti regiona, naglasio je Ahatović.

Nedžad Ahatović

Ahatović je podsjetio i kako je 2019. godine Ruska Federacija u Srbiju dovukla protivzračni sistem S-400, uz veliku medijsku pompu te da je htjela staviti do znanja da svoje kapacitete može da razmješta izvan svojih granica, gdje im je interesna sfera.

-Jučer je je preko Slovenije u Hrvatsku ušao protivzračni sistem Patriot i on će biti razmješten na aerodrom Zemunik kod Zadra, a pratit će vježbu u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, te u Rumuniji i Bugarskoj, gdje se planiraju veće vojne aktivnosti. I to je jedna od poruka, da kod NATO-a nema pogodbe kad su u pitanju njegove interesne sfere, naglašava stručnjak za sigurnost.

Sve ovakve vježbe, dodaje Ahatović, prilika su da se pokažu naši potencijali i u vojnom i u političkom mislu – da pokažemo sa smo spremni za jedan takav savez kao što je NATO.

-Ova vježba je jedan od koraka koji se čini kada je u pitanju provjera operativnosti naših Oružanih snaga i testiranje naših političkih kapaciteta – u smislu prihvatanja ovakvih aktivnosti, pokušaja da se da poruka da bi trebali imati kompromis kad je u pitanju put ka EU i NATO-u, pojanio je Ahatović ističući kako će ova vježba, a i sve buduće, pokazati da NATO ozbiljno računa na BiH, piše FTV.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo