Ponedjeljak, 6 travnja, 2020

Stručnjak objasnio strašan zvuk koji se čuo uz potres u Zagrebu

Nemojte propustiti

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH: Umrli žena i muškarac

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom.

Na uvoznu vodu BiH potrošila 171 milion maraka

U poslovnoj zajednici smatraju da su ove brojke zabrinjavajuće jer, kako podsjećaju, BiH obiluje zdravom vodom.

U Sarajevu od koronavirusa umro ljekar

SARAJEVO - Jutros je bio priključen na respirator, a već 15 dana imao je tešku kliničku sliku. U Sarajevu je...

Potres koji je juče probudio Zagrepčane najjači je od 1880. godine. Ovaj je bio snage 5,5 po Rihteru, onaj čak 6,3. U potresu prije 140 godina poginulo je dvoje ljudi, brojne zgrade su uništene, a dio građana je i tada, baš kao i juče, napustio glavni grad.

Nakon najjačeg potresa u Zagrebu u istoriji uslijedio je niz slabijih, a mjesecima se osjetilo i podrhtavanje tla bez većih posljedica.

Jučerašnji najstrašniji udario je u 6:24, a zatim su uslijedili slabiji, ali za građane jednako strašni.

“Ja sam Seizmološki zavod napustio negdje oko 10 sati nakon drugog potresa, aftershocka. U tih 10 sati dogodilo se dvadesetak potresa. A bilo ih je sigurno i poslije”, rekao je u RTL-u Danas seizmolog Ivica Sović.

Onaj najjači tresao je dobrih 10 sekundi, a da je duže trajao i šteta bi bila veća jer bi u zgrade bilo uneseno više energije. Uz potres, mogao se čuti i zvuk, piše “Index.hr”.

“Ne oslobodi se cijela energija samo u nečujnom dijelu spektra ispod 16 herca, dio ide u valovima s većom energijom od 16 herca i to se čuje. Bliže epicentru se može čuti nešto nalik eksploziji, a što ste dalje epicentru dolaze dublji tonovi”, objasnio je Sović.

Komentarisao je i ljude koji su pobjegli iz Zagreba na more: “Nije ugodno doživjeti takav potres, ali pobjeći u seizmički aktivnije područje je čudno. Najrizičniji su južna Dalmacija, Dubrovnik, Sinj, područje Dinare.”

Potresi se nažalost ne mogu predvidjeti.

“Ne možete predvidjeti sva tri parametra – mjesto, vrijeme i energiju koja će biti oslobođena. Ako predvidite energiju, mi računamo seizmički hazard, ne možete predvidjeti vrijeme. Možete reći neki povratni period od 500 godina. Što se tiče današnjih potresa, tek ćemo naučiti nešto novo kad sve te potrese analiziramo, stavimo na kartu”, rekao je Sović.

Više s weba
- Advertisement -

Posljednje objavljeno

ASA Banka donirala medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

Kao vodeća domaća banka, ASA Banka i u ovim izazovnim vremenima pokazuje društvenu odgovornost i ostaje oslonac...

Savjeti za roditelje i djecu u doba izolacije zbog virusa – pravo je vrijeme za uvođenje zdravih životnih stilova

Imajući u vidu da su škole zatvorene, da djeca ostaju u stanovima i kućama sa roditeljima odakle učestvuju u online nastavi, Institut...

Objava Marije Šerifović izazvala buru reakcija

Zbog ovoga su ovaj gest mnogi protumačili kao neku vrstu poruke koju pjevačica šalje, ali ipak, ona nije to imala na umu.

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH: Umrli žena i muškarac

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom. U Bihaću...

Američki profesor nije uhapšen zbog navodne prodaje koronavirusa Kini

"Daily Mail" je vijest o hapšenju profesora objavio 28. januara, a nekoliko dana kasnije "Factcheck.org" objavio je opširniji izvještaj, u kojem navodi...
- Advertisement -

Možda vas zanima i ovo