Subota, 18 rujna, 2021

Student preminuo od rijetke komplikacije izazvane koronom: Roditelji u šoku

Nemojte propustiti

“Bio je zdrav, u strašnoj formi. Mršav. Mogao je pretrčati šest kilometara bez ikakvih problema. Zapravo je trčao s nama prije manje od tri tjedna. Bio je zdrav, sve do ovoga”, rekao je David o svom nećaku.

Student na državnom univerzitetu Appalachian u Booneu, živio je izvan kampusa i pohađao nastavu putem interneta kad mu je pozlilo od simptoma sličnih gripi, napisala je u utorak školska doktorica, Sheri Everts, u izjavi studentima povodom njegove smrti.

“Njegova ga je majka poticala da se vrati kući, ode u karantin i testira se”, rekla je dr. Everts.

Pozitivni test na koronu dobio je 7. septembra i bio je u karantinu deset dana prije nego su mu doktori odobrili da se vrati u školu. Njegov ujak, David Dorrill, koji živi nekoliko kuća dalje od njega, rekao je da je njegov nećak počeo imati ozbiljne neurološke probleme čim se vratio na univerzitet, piše 24sata.hr.

“Kad je pokušao ustati iz kreveta, noge mu nisu reagirale i moj brat ga je morao odnijeti do automobila i odvesti na hitnu. Doktor je rekao da je to slučaj jedan u milion, da nikada nisu vidjeli da nešto napreduje tako brzo. Bila je to komplikacija uzrokovana koronom, koja je umjesto njegovog dišnog sistema napala njegov mozak”, rekao je David Dorrill.

Iako je koronavirus prvenstveno usmjeren na pluća, napada i bubrege, jetru i krvne žile, značajan broj pacijenata prijavljuje neurološke simptome, uključujući glavobolju, zbunjenost i delirij, piše New York Times.

Iako su fakulteti i univerziteti u Americi postali žarišta pandemije, mladi, zdravi ljudi uglavnom su pod manjim rizikom od razvoja teških oblika COVID-19. Samo je nekoliko smrtnih slučajeva među američkim studentima povezano s virusom, uključujući igrača američkog nogometa s kalifornijskog univerziteta u Pennsylvaniji.

Baza podataka koja prati virus u američkim kampusima zabilježila je najmanje 130.000 potvrđenih slučajeva od početka pandemije, uglavnom ove jeseni, i oko 70 potvrđenih smrtnih slučajeva, uglavnom u proljeće među zaposlenicima fakulteta.

Tonia Maxcy, obiteljska prijateljica koja je podučavala Chada Dorrilla u srednjoj školi, rekla je da su liječnici obitelji rekli da sumnjaju da je imao prethodno neotkriveni slučaj Guillain-Barré sindroma, rijetkog neurološkog poremećaja u kojem imunološki sustav tijela napada živce. Mnogi virusi mogu pokrenuti sindrom, a bilo je i slučajeva povezanih s COVIDOM-19.

“Chad je bio jako ljubazan. Uvijek s osmijehom. Bio je jedan od onih koje su svi voljeli”, rekla je Maxcy.

David Dorrill rekao je da čekaju rezultate obdukcije.

“Bio je zdrav, u strašnoj formi. Mršav. Mogao je pretrčati šest kilometara bez ikakvih problema. Zapravo je trčao s nama prije manje od tri tjedna. Bio je zdrav, sve do ovoga”, rekao je David o svom nećaku.

Nije jasno kako je Chad obolio od virusa.

“Rekao nam je da je uvijek pažljivo nosio masku”, dodao je David.

Dr. Colin McDonald, šef neurologije u Medicinskom centru Forsyth u Winston-Salemu gdje su roditelji Chada Dorrilla isključili s aparata za održavanje života u 20 sati u ponedjeljak, rekao da su svi u bolnici koji su se brinuli za njega shrvani njegovom smrću.

“Činimo sve što možemo kako bismo shvatili zašto se to dogodilo”, rekao je dr. McDonald.

“Dok naša obitelj trpi ovaj nevjerojatni gubitak, želimo podsjetiti ljude da nose masku i odlaze u karantin ako su pozitivni na virus, čak i bez simptoma. Nemate pojma s kim možete doći u kontakt i kako će na koga virus utjecati”, napisala je Chadova majka, Susan Dorrill, u izjavi povodom njegove smrti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo