Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Studente u BiH finansiraju roditelji, nemaju inicijative i maštaju o državnoj službi

Nemojte propustiti

U Bosni i Hercegovini studira više od 18.000 studenata, no najveći broj njih nakon okončanja studija teško ili skoro nikako ne pronalazi posao, naročito ne onaj u svojoj struci, piše bh. novinska agencija Patria.

No, za tako stanje nije kriva samo teška ekonomska situacija u zemlji. Najveću odgovornost za manjak radnih mjesta u BiH, ocjenjuju brojne navladine organizacije, snose sami studenti. Njih više od 18.000 koliko ih je završilo studije u 2013. godini prema podacima državne agencije za statistiku, skoro da ne pokazuju nikakav interes i kreativnost za stvaranje novih vrijednosti.

Prema podacima međunarodnih organizacija Bosna i Hercegovina je zemlja iz koje studenti najmanje idu na međunarodne razmjene studenata, tokom studiranja najveći broj njih novac ne zarađuju sami već ih finansiraju roditelji koji novac posuđuju od banaka ili prijatelja, a čak i po okončanju studija čekaju da im roditelji pronađu posao, ne usuđujući se pokazati sami i najmanje inicijative.

Više anketa koje su na teritoriji BiH urađene u posljednih nekoliko godina pokazale su da najveći broj bh. studenata imaju samo jedan cilj tokom studiranja. On se ne odnosi na stjecanje novih znanja i iskustava, već na stjecanje diplome, piše agencija Patria.

Također, tek mali broj studenata u BiH mašta o pokretanju vlastitog biznisa ili radu na projektima koji će promicati društvene vrijednosti. Najveći broj bh. studenata mašta o poslovima u državnim kompanijama u kojima su plaće visoke, a obaveze minimalne, piše NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo