Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Studenti ETF-a čekaju odluku Etičkog komiteta UNSA: Otkrivanje odgovornih, pa onda smjene

Nemojte propustiti

Nekoliko studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, čiji su očevi poginuli u ratnom periodu 1992-1995. godina, pokušali su protestima ispred ove ustanove skrenuti pažnju javnosti na svoje probleme ili preciznije: ophođenje dekana Narcisa Behlilovića i uprave ETF-a prema njima. Oni smatraju da su poniženi, izvrijeđani i da se njihov status ne poštuje.

Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Podsjećamo, Zakon o dopunskim pravima poginulih boraca BiH se na ovom fakultetu navodno nije poštovao, a prema njemu, ova kategorija studenata ima pravo na besplatno školovanje. Ono što se dešavalo posljednjih godina, smatraju studenti, jeste konstantna pljačka od dekana i uprave jer su, prema njihovom mišljenju, davali novac koji nisu trebali (2.000 KM po godini).

Nakon što su pomenuti protesti ispred Elektrotehničkog fakulteta najavljeni, a potom i održavani svakog ponedjeljka, kako saznajemo od studenata, sada je sve u fazi mirovanja, jer su oni prije desetak dana Etičkom komitetu Univerziteta u Sarajevu poslali CD snimak na kojem dekan Behlilović navodno pljuje po studentima i bivšem ministru za boračka pitanja KS-a Nedžadu Ajnadžiću.

Muzafer Puščul, jedan od studenata ETF-a, kaže da su ovaj potez podržali i predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), kao i brojna udruženja porodica šehida i poginulih boraca.

– Etički komitet Univerziteta u Sarajevu će, nakon što presluša snimak, procijeniti da li je dekanovo ponašanje pretjerano, odnosno bahato ili ne. Moram napomenuti da pojedini elektronski mediji nisu htjeli objaviti ovaj audiosnimak, jer bi on, kako kažu, izazvao burne reakcije javnosti, naglašava Puščul, koji dodaje da je Naučno-nastavno vijeće ETF-a na nedavnoj sjednici zaključilo da se niti jedan student ne smije i ne može ničim uslovljavati, a što se, smatra Puščul, itekako dešavalo na ovom fakultetu.

Studenti koji su protestima tražili smjenu dekana Narcisa Behlilovića, kao i cijele uprave ETF-a, koju, pored dekana, sačinjavaju profesori: Nijaz Hadžimejlić, Irfan Turković i Mesud Hadžialić, poručuju da neće odustati od traženja svojih prava, ali prije svega od čuvanja ugleda njihovih očeva koji su dali živote za ovu zemlju.

Na spornom snimku, dekan ETF navodno govori da ga ”zaboli neka stvar za zakon”, a nakon što su studenti dostavili snimak odlazećem ministru nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Damiru Marjanoviću, on je obećao da će tražiti njegovu smjenu.

Dino Konaković, šef Klupa zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, potvrdio je za Oslobođenje da je na posljednjoj sjednici zatražio da se detaljnije propita rad vrha Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kako bi se utvrdilo da li se na ovoj ustanovi zaista zakon godinama krši ili ne.

– Ne treba nikoga optuživati dok se ne utvrdi da li je bilo kršenja ili ne. Treba otkriti odgovorne: da li je to uprava ETF-a, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo ili su, možda, odgovorni iz Vlade Kantona Sarajevo, a da toga nisu ni svjesni. Ukoliko su u ovom slučaju studenti zaista žrtve, naravno da ću stati na njihovu stranu, jer to nisu obični studenti, to su djeca šehida i poginulih boraca naše zemlje, rekao je Konaković.

S druge strane, nedavno se oglasila i grupa studenata, također sa ETF-a, koja je izašla u javnost sa željom da kaže kako na ovoj visokoškolskoj ustanovi studenti nikada nisu bili ugroženi ili oštećeni.

Pokušali smo kontaktirati dekana Narcisa Behlilovića ili nekoga iz uprave ETF-a, no rečeno nam je da imaju ispite.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo