Petak, 27 siječnja, 2023

Studenti u KS koji obnove dvije godine će se morati sami finansirati

Nemojte propustiti

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje dodatno uređuju ovaj važan segment društva.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Damir Marjanović je između ostaloga kazao da je ovim izmjenama utvrđeno da student nakon što obnovi dvije godine ne gubi pravo studiranja, ali postaje samofinansirajući student.

Zakon donosi i druge promjene koje će u konačnici rezultirati integracijom Sarajevskog univerziteta.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović zatražio je da se Skupština KS-a izjasni o zaključku kojim se obavezuje resorno ministarstvo da za šest mjeseci u Skupštini predstavi zakon o univerzitetu čime bi se dala adekvatna važnost obrazovanju.

Međutim, Skupština se o zaključku nije izjašnjavala, ali će ministar Marjanović do sljedeće sjednice zauzeti stav o ovom pitanju. Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH upozorili su danas da Vlada KS-a diskriminatorno nije razmatrala amandmane ove stranke te naglasili da je obrazloženje da nisu razmatrani zbog tehničke greške ne stoji.

Prvobitno su kazali da će tražiti da se Skupština KS-a o njima izjasni, ali su nakon pauze u zasjedanju od 19 amandmana odustali od njih. Zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) Mujo Hošić smatra da ove izmjene nisu idealne, ali da su korak naprijed ka uređenju visokog obrazovanja.

Zaim Backović, zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), smatra da svi fakulteti u Kantonu Sarajevo nisu tretirani na isti način i dodaje da bi svi i javni i privatni fakulteti trebali biti isto tretirani.

Na sjednici je istaknuo i da bi Univerzitet u Sarajevu trebao preći na trezorsko poslovanje što je dugogodišnji problem.
(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo