Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Sud BiH je pokazao da je politički sud nakon smanjenja kazne ratnim zločincima

Nemojte propustiti

Hajra Ćatić
Hajra Ćatić

Sud Bosne i Hercegovine danas je smanjio kazne bivšim pripadnicima Specijalne brigade policije Republike Srpske koji su 2008. godine osuđeni na ukupno 149 godina zatvora, za strijeljanje 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice koje je počinjeno 13. jula 1995. godine kod Bratunca.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice, za Anadolu Agency (AA) je izjavila kako se primjenjuju različiti kriteriji kada su u pitanju osuđeni pripadnici vojske i policije iz RS-a.

“Danas se primjenjuju nekakvi različiti kriteriji i dvostruki standardi, a sve je manje pravde. Ovo oslobađanje bivših pripadnika Specijalne brigade policije RS-a koji su 2008. godine osuđeni na ukupno 149 godina zatvora, za strijeljanje 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice, je strašno. U zadnje vrijeme se dešavaju nekakva smanjenja kazni i puštanja na slobodu zločinaca, ne znam kakvo je to pravo i zakon. Politika se opet umiješala u pravo”, ističe Ćatić.

Napominje kako je vrlo ogorčena i pogođena odlukom Suda BiH kojom je smanjena kazna za nekadašnje pripadnike Specijalne brigade policije RS-a.

“Ogorčeni smo na Sud BiH. Smanjuju kaznu onima čija krivica je dokazana. Ne znam kako se to smije dešavati u jednoj demokratskoj zemlji. Izgubili smo povjerenje u Sud BiH, pa i u Haški tribunal. Mnogo je tu političkih odluka zbog kojih opet na kraju ispaštamo mi porodice žrtava, dok se ubijeni tim odlukama vrijeđaju”, kazala je predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Sud BiH je, primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, osudio Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici, pritom im smanjivši zatvorske kazne od osam do 13 godina.

Do ukidanja pomenute presude, izrečene po Krivičnom zakonu BiH, došlo je nakon što je Ustavni sud BiH 2013. godine zaključio da je trebalo primijeniti Krivični zakon bivše Jugoslavije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diletta poludjela zbog Mourinhovog poteza: ‘Nismo ovo zaslužili’

"Ne shvaćam ovakav stav trenera", ljuta je bila Diletta. Nogometaši milanskog Intera slavili su s 3-0 (3-0) na gostovanju kod...

Možda vas zanima i ovo