Petak, 18 lipnja, 2021

Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primjeni zakon iz 2003.

Nemojte propustiti

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u slučaju “Maktouf i Damjanović protiv BiH” da Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primijeni Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina.

sud_za_europska_pravaU današnjoj presudi Velikog vijeća u predmetu “Maktouf i Damjanović protiv BiH” /predmeti broj 2312/08 i 34179/08/, koja je konačna, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana sedam /kažnjavanje samo na osnovu zakona/ Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Iračanin Abuladhim Maktouf odslužio je petogodišnju kaznu, na koju ga je Sud BiH osudio zbog počinjenog ratnog zločina primjenjujući Krivični zakon BiH, koji nije postojao u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo za koje je osuđen.

Retroaktivna primjena zakona je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega je Maktouf tužio BiH.

Nakon ove odluke, postoji mogućnost da “padaju u vodu” sve dosadašnje presude Suda BiH u predmetima ratnih zločina donesene retroaktivnom primjenom zakona.

Izvor: Srna

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo