Subota, 18 rujna, 2021

Sud BiH: Odluka o zatraženim mjerama zabrane Oriću u naredna 24 sata

Nemojte propustiti

– Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić u slučaju navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništa na području sela Zalazje kod Srebrenice 8. juna i 12. decembra 1992. godine od Suda BiH je zatražio odluku o zabrani kretanja ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, zbog “postojanja opasnosti od utjecaja na svjedoke koji se nalaze na području Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona”

Sud Bosne i Hercegovine u naredna 24 sata će donijeti odluku o mogućim mjerama zabrane kretanja ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, odlučeno je na današnjem ročištu, prvom nakon što je Orić izručen iz Švicarske, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić u slučaju navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništa na području sela Zalazje kod Srebrenice 8. juna i 12. decembra 1992. godine od Suda BiH je zatražio odluku o zabrani kretanja ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, zbog “postojanja opasnosti od utjecaja na svjedoke koji se nalaze na području Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona”.

On je zatražio da se Oriću kretanje ograniči na Sarajevski i Zeničko-dobojski kanton. Također je predložio privremeno oduzimanje putnih isprava, zabranu izdavanja novih i korištenja lične karte za prelazak granice.

Osnovana sumnja postupajućeg tužioca proizilazi iz iskaza svjedoka čiji identitet nije otkriven i određenih materijalnih dokaza.

Edina Rešidović iz tima odbrane Nasera Orića odbacila je iskaz tužioca navodeći da “su sve radnje koje tužilac u prijedlogu navodi već pravosnažno tretirane”.

Ona je podsjetila da je Haški tribunal Orića oslobodio svih komandnih i ličnih odgovornosti u svim događajima vezanim za ratna dejstva u Srebrenici od početka do kraja rata.

Predmet Naser Orić i dr. koji je u nadležnosti pravosuđa BiH pokrenut je 2006. godine. Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva u Bijeljini, a predmet je 2009. godine preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH.

Podsjećamo, Naser Orić je izručen Bosni i Hercegovini iz Švicarske u kojoj je 10. juna bio uhapšen po potjernici Tužilaštva Srbije nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor.

Pravosudne institucije BiH i Srbije su tražile izručenje Nasera Orića, a Savezni ured za pravdu Švicarske je po pojednostavljenoj proceduri donio odluku da Orića izruči BiH, na osnovu kriterija koji su utvrđeni Evropskom konvencijom o ekstradiciji, koja prednost daje zemlji čiji je državljanin za kojeg je podnesen zahtjev.

Interpol Beograd je u februaru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu za Orićem zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina 1992. godine.

Godine 2008. Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je oslobodilo Orića krivice za nespriječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novi sukob u manjem bh. entitetu: Željka Cvijanović osula paljbu po Stanivukoviću, nije dugo čekala na odgovor

"Govoreći o meni na ovaj način, govori uglavnom o sebi, ali i vrijeđa izbor više od 50.000 Banjalučana", poručio...

Možda vas zanima i ovo