Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ejupa Ganića i ostalih u slučaju ‘Dobrovoljačka’

Nemojte propustiti

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja svojih funkcija postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava

Sud Bosne i Hercegovine je 12. maja 2022. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 26. 4. 2022. godine, koja optužene Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku za napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom snaga Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja svojih funkcija postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava tako što su planirali, podstrekavali, naredili i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom snaga Ujedinjenih nacija.

“Nisu spriječili ubistva i ranjavanja, mučili su i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, te propustili spriječiti mučenja i nečovječna postupanja, te pomagali učiniocima nakon izvršenih djela, na način detaljnije opisan u optužnici Tužilaštva BiH”, navodi se u saopštenju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Schmidt: Dodik mi je ponudio da popijemo po jednu šljivovicu, to ćemo uraditi kada se završi posao

Visoki predstavnik kaže kako je broj Hrvata u BiH manji u odnosu na broj Srba i Bošnjaka, ali naglašava...

Možda vas zanima i ovo