Nedjelja, 21 travnja, 2024

Sud BiH vratio na doradu optužnicu u predmetu Dobrovoljačka

Preporučeno

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunala da je kolona JNA bila legitimna vojna meta

– Sud BiH vratio je na doradu optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka”, saznaje Istraga.ba.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je prije desetak dana optužilo deset visokih političkih, vojnih i policijskih službenika za ratne zločine navodno počinjene tokom napada na kolonu JNA, 3.5.’92. u Sarajevu.

Upravo se čita:  Putnici u nevjerici posmatrali dramu pri povratku iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu: Vozač autobusa se potukao sa putnikom zbog pasoša

Podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka od više pravih stručnjaka ocijenjeno je kao evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih zvaničnika Republike BiH, kojima pojedinci unutar Tužilaštva BiH nastoje promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunala da je kolona JNA bila legitimna vojna meta. Suprotna je i odlukama sudova u Velikoj Britaniji i Austriji, kao i ranijim odlukama Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  MUP RS: Danas ćemo vježbat, nema razloga za uznemirenost građana

Glavni tužilac Milanko Kajganić mora javnosti objasniti zbog čega je Tužilaštvo BiH, unatoč svemu pobrojanom, odlučilo da podigne optužnicu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas