Srijeda, 18 svibnja, 2022

Sud BiH vratio na doradu optužnicu u predmetu Dobrovoljačka

Nemojte propustiti

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunala da je kolona JNA bila legitimna vojna meta

– Sud BiH vratio je na doradu optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka”, saznaje Istraga.ba.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je prije desetak dana optužilo deset visokih političkih, vojnih i policijskih službenika za ratne zločine navodno počinjene tokom napada na kolonu JNA, 3.5.’92. u Sarajevu.

Podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka od više pravih stručnjaka ocijenjeno je kao evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih zvaničnika Republike BiH, kojima pojedinci unutar Tužilaštva BiH nastoje promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunala da je kolona JNA bila legitimna vojna meta. Suprotna je i odlukama sudova u Velikoj Britaniji i Austriji, kao i ranijim odlukama Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Milanko Kajganić mora javnosti objasniti zbog čega je Tužilaštvo BiH, unatoč svemu pobrojanom, odlučilo da podigne optužnicu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH utvrdila cijenu kurbana: Evo koliko će koštati ove godine!

Islamska zajednica kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa klanja kurbana pristupa sistemski. Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini će...

Možda vas zanima i ovo