Subota, 1 listopada, 2022

“Sud je pokazao besmislenost osporavanja CIK-a”

Nemojte propustiti

“Nema sumnje da je jedini problem u cijelom ovom procesu bio u tome što SNSD i HDZ nisu zadovoljili svoje političke aspiracije”, navodi Čolo.

“Odluka Suda Bosne i Hercegovine, kojom su odbijene tužbe Branka Petrića, Sanje Stanimirović-Ostojić i Novaka Božičkovića u vezi sa imenovanjem članova Centralne izborne komisije, potvrdila je da SNSD i HDZ već dvije godine vode potpuno neosnovanu kampanju protiv CIK-a” kazala je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo.

“Toliko smo čuli neodgovornih i zlonamjernih izjava o navodno ‘nezakonitom’ imenovanju članova CIK-a, a sada kada je i Sud BiH donio odluku svi moraju priznati da je imenovanje izvršeno u skladu sa Izbornim zakonom i nadležnostima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da je jedini problem u cijelom ovom procesu bio u tome što SNSD i HDZ nisu zadovoljili svoje političke aspiracije”, navodi Čolo.

Ako imaju osjećaj profesionalne odgovornosti, kako dodaje, parlamentarci i drugi zvaničnici navedene dvije stranke morali bi povući izjave o navodnoj nezakonitosti imenovanja CIK-a kojima su ubjeđivali javnost i predstavnike međunarodne zajednice.

“U svakom slučaju, ovaj primjer još jednom potvrđuje da je cilj političkog saveza SNSD-HDZ uzurpacija državnih institucija, te da ovakve aktivnosti nemaju nikakve veze sa Ustavom i zakonom”, kazala je Čolo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo