Subota, 21 svibnja, 2022

Sud na Sokocu tvrdi da je Čavčić priznao prekršaj zbog namaza, na nalogu piše suprotno

Autor:Stav.ba

Nemojte propustiti

Čavčić je rekao za Stav da je očekivao ovakvu reakciju sokolačkog suda te da neće odustati od pravde.

Sarajlija Bajro Čavčić je 19. januara, s grupom odraslih i djece na planini Trebević, u mjestu Brus na teritoriji općine Istočno Sarajevo, obavio podne-namaz. Policija iz Istočnog Starog Grada, stanica Trebević, uručila mu je prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 100 KM.

Službenici MUP-a RS su naveli kako se grupa “nepristojno ponašala – obavljala namaz, čime je izazvala uznemirenost javnosti”.

Čavčić, koji je pod pritiskom potpisao preuzimanje naloga, žalio se Osnovnom sudu na Sokocu, ali je dobio odgovor u kojem se navodi da je odbijen njegov zahtjev za sudskim odlučivanjem.

Kako stoji u obrazloženju, okrivljeni je prihvatio odgovornost za prekršaj stavljanjem svog potpisa u dijelu prekršajnog naloga gdje je navedeno: “Prihvatam odgovornost za prekršaj opisan u ovom prekršajnom nalogu i odričem se prava na sudsko odlučivanje”.

S obzirom na to da je snimio fotografiju prekršajnog naloga, koju je kasnije i objavio na društvenim mrežama, iz nje se jasno vidi da je potpisao upravo suprotno – da je primio nalog, ali da ne prihvata odgovornost.

Prekršajni nalog

Bajro Čavčić rekao je za Stav da je očekivao ovakvu reakciju sokolačkog suda te da neće odustati od pravde.

– Pored toga što smo im dostavili kopiju naloga u kojem jasno stoji da ne prihvatam odgovornost, oni su se odlučili izdati rješenje u kojem piše da sam prihvatio odgovornost. Poslat ćemo im žalbu pa ćemo vidjeti dokle će ići njihov bezobrazluk. U svakom slučaju, nećemo odustati – kazao je, dodavši kako ostaje pri svojoj odluci da neće platiti kaznu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada RS donijela odluku o povećanju: Minimalne plate neće više biti 590 KM

Od 1. juna će se ova odluka primjenjivati, a minimalac neće biti više 590 KM. Vlada Republike Srpske danas je...

Možda vas zanima i ovo