Srijeda, 23 lipnja, 2021

Sud u Beogradu: Niko nije osuđen za paljenje Bajrakli džamije

Nemojte propustiti

Prvi osnovni sud u Beogradu nije osudio niti jednog od devet optuženih za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004.

bajrakli dzamijaSud je osudio na po četiri mjeseca zatvora jednog vođu navijača “Partizana” Miloša Radisavljevića zvanog Kimi, njegovog oca Radeta i Bojana Hrvatina zbog sudjelovanja u neredima ispred džamije u noći između 17. i 18. ožujka 2004. godine, nakon nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ostalih šest optuženih je oslobođeno optužbi, javlja Tanjug.

Radisavljevići i Hrvatin osuđeni su za kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja vrši nasilje, odnosno jer su kamenicama gađali policajce zajedno s drugim nepoznatim osobama, probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove.

Tokom postupka nije dokazano da je bilo tko od okrivljenih zapalio džamiju ili oštetio imovinu u većem obujmu, rekla je sutkinja Ivana Ramić, obrazlažući presudu.

“Nesporno je njihovo prisustvo tamo, ali to nije dovoljno za osudu”, napomenula je Ramić.

Radetu Radisavljeviću sud je današnjom presudom opozvao raniju uvjetnu osudu od šest mjeseci zatvora i izrekao mu je jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora.

Hrvatinu je, također, izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, jer je on ranije pravosnažno osuđen za ubojstvo navijača u vlaku.

Optužbi su oslobođeni Stefan Čubrović, Nikola Marinković, Goran Mitić, Boris Mitrašević, Stefan Radević i Vladan Broćić.

Tokom nereda koji su izbili nakon nasilja nad Srbima demonstranti su probili policijski kordon, polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorjela i biblioteka s više od 7.000 vrijednih knjiga.

Tužiteljstvo je sredinom maja odustalo od kaznenog gonjenja još devetorice optuženih.

Oštećeni – Islamska zajednica, upućena je na parnicu radi ostvarivanja naknade štete, dok je sud naložio da Radisavljevići plate sudske troškove.

Osuđeni i tužiteljstvo imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu u roku od osam dana.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo