Četvrtak, 21 listopada, 2021

Sud u Osijeku: Mašović svjedoči protiv monstruma koji je strijeljao Bošnjake kod Trnova

Nemojte propustiti

milorad momic

Miloradu Momiću, ratnom zločincu koji je izručen Hrvatskoj u martu 2011. iz Francuske, gdje se služio izmišljenim imenom Guy Monier, još uvijek traje suđenje pred Županijskim sudom u Osijeku (Hrvatska), piše novinska agencija Patria.

Upravo zbog ovog suđenja Amor Mašović će 25. marta putovati u Osijek gdje će svjedočiti pred ovim Sudom protiv Momića, saznaje Patria.

Momić je ranije osuđen na tri godine zatvora za zločin u Berku, na sudu u Vukovaru krajem 2012. Vrhovni je sud ukinuo tu presudu. Optužnica za Berak prvobitno ga je teretila za ubistvo jedne žene i zlostavljanje više mještana, ali je izmijenjena pa mu se i prvi put sudilo samo za sudjelovanje u premlaćivanja i zlostavljanja Stanka Penavića iz Berka.

Istraga je protiv Momića nastavljena ljetos, upravo zbog zločina u Trnovu u BiH, a tada je i ponovno uhapšen. Bošnjaci su, tereti se, zarobljeni u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici i odvezeni na borbene crte kod Trnova. Pucali su im u leđa, a tijela zapalili. Stravični prizori mogu se vidjeti na snimkama na internetu, a koji je obišao svijet i koji jasno pokazuje genocidu namjeru pripadnika Škorpiona.

Pripadnicima “Škorpiona” već se za to zvjerstvo sudilo u Srbiji, gdje se istraživalo i Momića. Izručen je Hrvatskoj jer ga je Hrvatska gonila zbog zločina u Berku pa je Srbija prepustila i srebrenički slučaj.

Protiv Momića je istraga za ratni zločin u BiH pokrenuta još 2012., no zbog vremenskog ograničenja istražnog postupka prekinuta je. Budući da je Momić i francuski državljanin, čekalo se odobrenje mjerodavnih tijela francuskog pravosuđa za hapšenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo