Četvrtak, 23 rujna, 2021

Sudbina “Dite” biće poznata sutra: Radnici poručuju da znaju, mogu i žele raditi

Nemojte propustiti

U zgradi Kantonalne privredne komore Tuzla za sutra je najavljeno održavanje sastanka Skupštine povjerilaca fabrike deterdženata “Dita”, na kojem bi se trebalo izabrati vijeće povjerilaca koje će donositi sve buduće odluke, javlja agencija Anadolija.

“Prvi put ću prisustvovati jednom takvom sastanku, a od stečajnog upravnika saznali smo da će doći advokati povjerilaca tj. banaka i dobavljača. Bilo je govora da će to novo tijelo biti sastavljeno od sedam članova, odnosno predstavnika radnika, banaka, te velikih i malih dobavljača, ali to još uvijek nije zvanično. Ono što radnici očekuju jeste pozitivna odluka da ‘Dita’ nastavi saradom i da se zaustavi nakaradna politika koja dolazi iz Sarajeva, a guši privredu u Tuzlanskom kantonu”, izjavila je Emina Busuladžić, članica Sindikata ˝Dite˝.

Busuladžić je dodala da su nedavnim pokretanjem proizvodnje i prodajom tečnih deterdženata radnici “Dite” proteklih dana poslali poruku da “znaju, mogu i žele raditi”.

Loši privatizacijski potezi upropastili su ovu, nekada u regiji vodeću fabriku za proizvodnju deterdženta. Unazad tri godine proizvodnja u ovoj fabrici je stala, a sve vrijeme radnici su održavali proteste.

“Za fabriku i svoja radna mjesta borili smo se na minus 25 stepeni, kao i na nepodnošljivim vrućinama. Sa protesta smo apelovali da nam dozvole da radimo. Poručivali smo da ne krademo mašine i materijal, za šta su nas optuživali, a ukazivali smo na stvarne kriminalne radnje. Bez plaća i naknada borili smo se za ovu fabriku i uspjeli smo je sačuvati”, podsjetila je Busuladžić.

Od marta ove godine tvornica je u stečaju, a ukupna dugovanja “Dite” procjenjuju se na oko 30 miliona KM.

U fabrici godinama niko osim uposlenika zaštitarske agencije nije radio, a objekt se usljed prokišnjavanja krova i poplava počeo pretvarati u ruševinu. Od totalnog kraha, fabriku su spasili radnici, koji su početkom juna počeli sa čišćenjem postrojenja. Nakon što su u ˝Diti˝ ponovo dobili električnu energiju i vodu, uključili su mašine i počeli sa proizvodnjom.

“Od zaliha sirovina koje smo imali na stanju, ponovo smo počeli raditi ono što najbolje znamo. Proizveli smo tečne deterdžente, čiji kvalitet nije upitan, a zbog oštećenja parovoda, još uvijek ne možemo proizvoditi praškasti deterdžent. Građani i trgovački lanci pružili su nam veliku podršku i ohrabrili su nas da nastavimo s radom”, kazala je Busuladžić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo