Utorak, 30 svibnja, 2023

Suđenje Mektiću, danas završne riječi odbrane

Nemojte propustiti

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

U Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane biće nastavljeno suđenje bivšem ministru bezbjednosti naše zemlje Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom sprovođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogatstva.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupke nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Upravo se čita:  Nema stabilizacije? Sladić objavio prognozu i upozorenje za naredne dane

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra bezbjednosti, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” iz Sarajeva.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Upravo se čita:  Na granici EU: Pileći bataci su strogo zabranjeni, žablji nisu!

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

NJima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Upravo se čita:  Dr. Jasmina Ćorović Kuburović nakon smrti Azre Spahić: Ubio si moju kolegicu, ti bijedo pijana!

Na ročištu održanom 17. februara, Tužilaštvo BiH je u završnim riječima zatražilo od Suda BiH da Mektića i ostale proglasi krivim i izrekne im osuđujuću presudu.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret, te da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 sati.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo