Srijeda, 18 svibnja, 2022

Suđenje Mektiću, danas završne riječi odbrane

Nemojte propustiti

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

U Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane biće nastavljeno suđenje bivšem ministru bezbjednosti naše zemlje Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom sprovođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogatstva.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupke nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra bezbjednosti, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” iz Sarajeva.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

NJima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Na ročištu održanom 17. februara, Tužilaštvo BiH je u završnim riječima zatražilo od Suda BiH da Mektića i ostale proglasi krivim i izrekne im osuđujuću presudu.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret, te da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 sati.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nove snimke Azovstala otkrivaju da Rusi koriste “termit bombe”

“Termit bombe” proizvode nevjerovatnu toplotu, i mogu rastopiti metal. P Nevjerovatno je da ukrajinske snage u Azovstalu još uvijek odolijevaju...

Možda vas zanima i ovo