Četvrtak, 23 rujna, 2021

Suđenje Ratku Mladiću: Svjedok otkrio kako je nastala masovna grobnica Tomašica

Nemojte propustiti

Sudije na suđenju Ratku Mladiću saslušale su iza zatvorenih vrata drugog svjedoka Optužbe o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora, javio je BIRN, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Javnosti je jedino bio dostupan sažetak izjave zaštićenog svjedoka RM-382, koja je u dokaze uvedena u pisanom obliku.

Po tom sažetku, koji je tužilac pročitao u sudnici, RM-382 je svjedočio o “stvaranju” masovne grobnice u Tomašici i “pokopavanjima” žrtava.

Iz rudnika Tomašica, 2013. godine ekshumirano je više od 400 tijela prijedorskih Muslimana.

Prema optužnici koja Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, snage VRS-a su ubile u selima oko Prijedora s proljeća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Tokom jučer otvorenog dokaznog postupka o Tomašici, tužioci će, kako su najavili, pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, a u spis će uvesti 60 dokumenata. Juče je saslušan prvi svjedok, čiji je identitet bio zaštićen pseudonimom RM-383, a iz malog dijela njegovog iskaza koji je bio javan moglo se zaključiti da je učestvovao u dopremanju i pokopavanju leševa u Tomašicu.

Dokazni postupak o tijelima iz Tomašice, Tužilaštvo bi trebalo da okonča do 22. jula, kada počinje ljetna pauza u radu Tribunala. Poslije pauze, Mladićeva Odbrana nastaviće svoj dokazni postupak.

Mladića optužnica tereti i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sljedeći svjedok Tužilaštva biće saslušan danas, prenosi NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo