Subota, 27 studenoga, 2021

Suhe smokve: Užina puna zdravlja

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zbog velike količine minerala i vitamina koje sadrži, suha smokva je odličan izbor za užinu. Suhe smokve vraćaju izgubljenu energiju, oslobađaju vas od nervoze i nesanice, poboljšavaju vašu memoriju i koncentraciju.

Pune zdravlja
Suhe smokve su odličan izvor minerala, kao što je kalicjum, bakar, kalijum, mangan, željezo, selen i cink. U 100 grama suhih smokvi ima 640 mg. kalijuma, 165 mg. kalcijuma, 2,03 mg. željeza i 232 mg. kalijuma. Kalijum je jako bitan sastavni dio ćelija i tjelesnih tečnosti koje pomažu u kontroli otkucavanja srca, aritmije i krvnog pritiska. Bakar kao i žljezo, su potrebni za proizvodnju crvenih krvnih zrnca i za oksidaciju ćelija.

Sadrže više kalcijuma od mlijeka
Suhe smokve su jako zdrave i hranjive, a slabo je poznata činjenica da sadžre više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra se preporučuje osobama koje imaju anemiju, jer bakar potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnca. Suhe smoke su su dobar borac protiv osteoporoze, i samo deset suhih smokvi dnevno preventivno djeluju na gubljenje koštanog tkiva. Usporavaju starenje, dobre su u borbi protiv slobodnih radikala, bogate su antioksidansima i ubrzavaju metabolizam.

Ipak, oprez
Dijabetičari trebaju oprezno konzumirati suhe smokve, ali i oni koji imaju problema sa viškom kilograma, jer suhe smokve imaju pet puta više kalorija od svježih.

(Body.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo