Utorak, 28 rujna, 2021

Suho grožđe poboljšava vid i štiti zube

Nemojte propustiti

Među namirnicama koje čuda čine za zdravlje ljudi nalazi se i suho grožđe.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema najnovijim istraživanjima, suho grožđe poboljšava vid. Umjesto raznih grickalica, koje se svakodnevno konzumiraju i koje sadrže velike količine šećera i aditiva, treba konzumirati suho voće i orašaste plodove koji pospješuju zdravlje ljudi. Među njima se nalazi i suho grožđe koje sadrži mnogo vitamina i minerala i pritom dobro utiče na zdravlje očiju.

Ono, takođe, sadrži polifenole i fitonutritijente koji imaju snažno antioksidantsko djelovanje i koji štite oči od degenerativnih promena, makularne degeneracije i katarakte, ali i sprečavaju slabljenje vida. Pored toga, suho grožđe u svom sastavu ima veliku količinu vitamina A, beta-akrotena i akrotenoida, koji, takođe, igraju važnu ulogu u očuvanju očiju.

Oleanska kiselina, koja se nalazi u njegovom sastavu, važna je za zdravlje desni i zuba jer smanjuje rizik od nastanka zapaljenja desni, karijesa i propadanja zuba. Ipak, to nije sve. Suho grožđe podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz ostalih namirnica koje se unose tokom dana i time doprinose jačanju imunog sistema.

(Ženstvena.com)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo