Petak, 25 lipnja, 2021

Sukob stražara KPZ-a i policajaca

Nemojte propustiti

Dvojica zatvorskih stražara, zaposlenika Kaznenopopravnog zavoda Zenica, napali su u noći sa srijede na četvrtak patrolu Policijske uprave Zenica, a u napadu je povrijeđen jedan policajac, saznaje “Avaz”.

Obračun se dogodio u centru Zenice, u ulici Abdulaziza Aska Borića, nekoliko minuta prije ponoći. Kako saznajemo, policajac S. C. pokušao je legitimirati osobe i pregledati vozilo Ford (283-K-468), nakon čega su ga prvo verbalno, a potom i fizički, napali vozač i suvozač.

Nakon što je S. C. dobio udarac otvorenom šakom u glavu, njegov kolega iz patrole pozvao je pojačanje i za manje od tri minute na platou prekoputa apoteke “Mr. Weiss” našlo se nekoliko policijskih vozila i desetak policajaca.  Vozač i suvozač iz Forda su savladani te je utvrđeno da su obojica pod utjecajem alkohola (1,7 i 0,5 promila, op. a.) te da su obojica zaposlenici KPZ-a Zenica.

Uhapšeni su vozač Almir Mujkanović (28) i suvozač Albin Zukan (39). Obojica su zadržana u Policijskoj upravi, a nadležnom tužilaštvu podnesene su krivične prijave protiv njih. Policija tereti Mujkanovića za krivično djelo napad na službenu osobu, a Zukana za sprečavanje službene osobe na dužnosti.

3aab3046d812a12e8b809f76d738a20a_MS obzirom na to da je slučaj zadokumentiran te da je prijava tek jučer iz Ministarstva unutrašnjih poslova upućena službenim putem Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, nema reakcija iz ove ustanove, ali ni iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica, koji će tek naknadno biti zvanično obaviješten o hapšenju dvojice zaposlenika van radnog vremena.

Saznajemo da je Mujkanović, napadač na policajca, primljen u KPZ Zenica prije četiri i po godine te da je među stražarima poznat kao vrstan malonogometaš, član zatvorskog tima koji je osvajao više nagrada na domaćim i međunarodnim susretima zaposlenika zatvorskih ustanova.  Nakon intervencije, napadnuti policajac primljen je u Stanicu hitne pomoći Zenica, gdje su mu konstatirane kontuzije, otekline i posjekotine od udarca u lice. Nakon što je zbrinut, pušten je na kućno liječenje, rečeno nam je u Hitnoj pomoći. (avaz)

Mujkanović i Zukan tvrde da su bili u ribolovu i da je Mujkanović u čekanju provjere podataka rekao  da ide u auto po košulju, jer je bio  u potklošulji, međutim, policajac ga je udario i oborio na na zemlju, te držao na zemlji, dok nije došlo pojačanje.

– Ja njega nisam udario, tvrdi Mujkanović.  Najteže je prošao Zukan, koji kaže da je pokušavao smiriti situaciju. Ima slomljenu ruku, za što okrivljuje policajce.

– iako su policajci govorili da ja nemam veze sa događajem, pojačanje koje je stiglo je mene oborilo na haubu i udaralo, nisu mi htjeli omogućiti dolazak ljekara u pritvoru,  kad sam pušten, otišao sam ljekaru i konstatovan je lom ruke u laktu, kaže Zukan. Obojica su danas angažovali advokata, te zatražili da se podnese kontraprijava protiv policajaca zbog prekoračenja upotrebe sile. Hidajet Jabandžić, direktor zeničkog zatvora kaže da će se o slučaju očitovati kad dobije službeni dopis iz policije. .

(Zenicablog.com)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo