Subota, 15 svibnja, 2021

Sukobi u Francuskoj nakon legalizacije istopolnih brakova

Nemojte propustiti

Tenzije u Francuskoj nisu se smirile ni pošto je parlament u utorak usvojio zakon o istopolnim brakovima, a policija se opet sukobila s grupom nasilnih demonstranata i upotrebila suzavac, dok je 12 osoba privedeno.

sukobi-francuskaKao i u sedmici koja je prethodila glasanju u parlamentu o zakonu koji je duboko podijelio društvo u zemlji, policija se u utorak kasno navečer u Parizu sukobila s demonstrantima koji se protive legalizovanju istopolnih brakova, a jedan policajac zadobio je povredu glave dok su demonstranti bacali petarde, flaše i kamenice, javila je agencija France Presse.

Poslanici donjeg doma francuskog parlamenta u utorak su usvojili zakon kojim se osobama istog pola dozvoljava da se vjenčavaju i usvajaju djecu, a tezije su bile pojačane kako na ulicama, gdje su čitav dan protestovale hiljade ljudi, tako i u samom parlamentu, gdje je bila žustra debata i odakle je osiguranje izbacilo dvoje demonstranata.

Ubrzo pošto je zakon izglasan, poslanici desničarskih partija pokrenuli su postupak za osporavanje ove odluke u Ustavnom sudu, koji će presudu donijeti u roku od mjesec dana.

Vlada je, međutim, uvjerena da će žalba opozicije biti odbačena.

Protivnici zakona o istopolnim brakovima novi masovni protest zakazali su za 26. maj.

Brojni protesti stotina hiljada Francuza zbog novog zakona predstavljaju izenađenje za mnoge, budući da je riječ o zemlji koja, iako pretežno katolička, ipak ima duboko ukorjenjenu sekularnu tradiciju.

Pošto zakon potpiše predsjednik Francois Hollande, Francuska će postati 14. zemlja na svijetu koja je legalizovala istopolne brakove.
(Vidiportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo