Četvrtak, 21 listopada, 2021

Sukobi u Frankurtu ispred sjedišta ECB, povrijeđen policajac

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”112″]

U Frankfurtu je jutros ispred sjedišta Evropske centralne banke (ECB) došlo do sukoba između demonstranata iz pokreta “Blokjupaj” i policije, pri čemu je upotrijebljen i suzavac, javlja izvještač sajta “Raša tudej” sa lica mesta.

Ljevičarski aktivista okupljeni u međunarodni pokret “Bokjupaj” (Blockupy) su prethodno najavili da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim mjerama štednje, danas blokiraju novo sjedište ECB, pred otvaranje zgrade.

“Iznad glava nam leti helikopter, a vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB”, naveo je izvještač iz centra Frankfurta.

On je dodao da su veoma rano jutros izbili prvi sukobi između policije i demonstranata, kao i da je zapaljen jedan policijski automobil, pa su policajci ispalili suzavac kako bi rastjerali okupljene ljude.
Portparol njemačke policije je izjavila da je u sukobima povrijeđen najmanje jedan policajac pošto su ljevičarski demonstranti bacali kamenice na službu obezbjeđenja ispred zgrade ECB.

Aktivisti iz pokreta “Blokjupaj” su blokirali centralni most preko rijeke Majne, kao i jedan važan kružni tok na istoku grada. Pored toga, širom grada su zapaljene kante za smeće, a na zapadu grada je zapaljeno i nekoliko automobila.

Očekuje se oko 10.000 demonstranata na glavnom trgu Remerberg u Frankfurtu, pošto su organizatori unajmili poseban voz za prevoz aktivista iz Berlina, kao i autobuse za prevoz iz ostalih dijelova Njemačke i drugih evropskih zemalja.

ECB, zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, dio je takozvane “trojke” koja nadzire poštovanje uslova za dobijanje kredita u finansijski problematičnim zemljama, poput Grčke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo