Petak, 25 lipnja, 2021

Sulejman Bugari ima razmazansku poruku: Evo šta je poznati hafiz poručio vjernicima!

Nemojte propustiti

Hafiz Sulejman Bugari uputio je povodom predstojećeg svetog mjeseca ramazansku poruku svim muslimanima i čestitao mjesec posta.

Njegovu ramazansku poruku prenosimo u cijelosti:

– Imenom Allaha, Svemilosnog, Premilostivog. Hvale vrijedan je samo On, Vlasnik vidljivog i nevidljivog. Pozdravi, pohvale i blagoslovi idu Uzoru svijeta Muhammedu, s.a.v.s., mir na njega je, na njegovu porodicu, prijatelje i na sve one koji se bore za dobro i svakoga radi Njega.

Kada ne postavimo stvari na njihovo mjesto, onda nastaju nasilje i opći poremećaj u svemu. U arapskom jeziku nepravda se definira kao: – Postaviti stvar na nemjesto. Od iste riječi je nastala riječ zalam – mrak, tama.

Čovječe, kad uradimo bilo šta ilegalno, nepravedno, nezakonito, mi smo tada u mraku i naravno da ćemo se pitati kako izići iz ovoga mraka koji dominira u svijetu.

Onaj koji iz mraka na svjetlo vodi je Jedan Jedini i On je označio izlaz kroz pet stubova, koji garantiraju spas iz svake krize.

Svjedočenje i svjedočanstvo

Kada iskreno svjedočimo pravdu, pravičnost i sve što je dobro i lijepo, bez obzira od koga je, pa makar bilo i protiv nas, time svjedočimo i potvrđujemo Njega i Njegovu Jednoću, jer On je Pravedan, Svjedok, Dobar i Lijep. A kada nećemo to priznati, onda se upuštamo u laž, lažna svjedočenja i lažne diplome.

Ovaj stub u islamu se zove šehadet, a to znači svjedočenje, svjedočanstvo, diploma.

Veza

Veza je nešto najbitnije u čovjekovom životu i svi vole uživati u zdravoj, iskrenoj i stabilnoj vezi, bila ona rodbinska, bračna, prijateljska ili međunarodna. Ove veze mogu ostati zdrave i sigurne ako imamo i čuvamo osnovnu vezu sa Stvoriteljem, jer je On rekao: Robe moj, ako ti budeš čuvao vezu sa Mnom, Ja ću ti čuvati vezu sa svima.

Sve potvrđuje da su danas mnoge veze pokidane, poremećene, zloupotrijebljene i prodate. Zato su veze poremećene i, nažalost, ostala je samo elektronska veza.

Ovaj stub u islamu se zove salatun, što znači veza/namaz molitva.

Apstinencija

Znastvenici kažu da je apstinencija posebna snaga kod čovjeka koji se brine za psihofizičko zdravlje.

Apstinencija znači:

– uzdržavanje od nečega iz vjerskih ili zdravstvenih razloga

– odricanje od svega što čini ovisnost od bilo čega.

Svi smo svjedoci da je poremećeno psihofizičko zdravlje u svijetu, jer su pohlepa za materijalnim i evidentna duhovna praznina utjecali da posegnemo za uzurpacijom tuđeg prava s ciljem da izgradimo nezavisnu državu. Apsurd! Slave dan nezavisnosti, a građani grcaju u bolestima i zavisnostima! Zadovoljavaju se potrebe za notornim ovisnostima u pogrešnom uvjerenju da time možemo popuniti praznine života.

Ovaj stub u islamu se zove savmun – apstinencija od svega zabranjenog, što remeti naš imunitet i psihofizičko zdravlje.

A apstinencija od jela i pića u toku ramazana koji očekujemo, samo je podsjetnik na tu kolektivnu brigu. Priznajmo sebi da se najmanje brinemo za psihofizičko zdravlje i kao pojedinci i kao kolektiv.

Humanost i solidarnost

Humanost i solidarnost je osobina koju svako voli i njome se, zapravo, čovjek razlikuje od životinje. Humanost je, kažu, čovjekoljublje, briga i ljubav prema drugome. Human je onaj koji suosjeća i ima razumijevanje za drugoga. Zadaća svih nas, a posebno odgovornih, je uspostavljati dobre međuljudske odnose i popravljati krutosti, tj. humanizirati.

Hans Gadamer veli: “Učen je onaj koji ima osjećaj za zajednicu i zajedničko dobro.”

Braćo i sestre, pa gdje su nam diplome?

A solidarnost je uzajamna odgovornost, jednodušnost, svijest o potrebi zajedničkog djelovanja. Možda je ova solidarnost donekle i prisutna, pogotovo u krizama poput ove sada.

Međutim, zaboravili smo na osobinu solidnost u svakodnevnom životu i u svakom stanju. A solidan znači: pouzdan, čestit, izdržljiv, ozbiljan, trijezan, savjestan, umjeren, onaj koji razumno živi, koji se ne opija itd. Nema zdrave humanosti i solidarnosti bez solidnosti. Bez toga nema psihofizičkog čišćenja od svih viškova, virusa i bolesti koje napadaju društvo.

A psihofizičko čišćenje, solidarnost, humanost, briga i pažnja prema drugome u islamu je jedan od stubova vjere koji se zove zekat – očistiti, unaprijediti.

Očistiti dušu i tijelo, unaprijediti sebe i zajednicu obaveznim izdvajanjem dijela imovine za potrebne u zajednici. Braćo i sestre, sada se daje zekat, ali nažalost, slabo radimo na čišćenju duše od virusa, nemojmo to zaboraviti!

Zekatom se ne očekuje nagrada niti pohvala od bilo koga osim od Gospodara svjetova. A humanost i solidarnost se danas dobro naplaćuju, uvjetuju i zarobljavaju pojedince i zajednice.

Oprostite, možda pretjerano ulazim u tumačenje jezika, ali moram podijeliti s vama i ovo: – Jezik je jedan od vojnika Božijih, isto kao i ovaj virus. Upoznajmo Božiju vojsku! Lakše se diše i sve podnosi.

Plemenita želja

Zaboravljeni Božiji vojnik je i želja. Ako se jasno ne definira i ako se ne odredi smisaona meta, svojim niskim i bolesnim željama počinjemo gađati u čast drugoga i postajemo meta za napade bilo koje vrste.

Samo su dvije želje – želja za Svemilosnim i želja za prokletim.

Nedefinirana želja, zabranjena, pogrešna i interesna nesvjesno postaje božanstvo.

Gospodar veli: – Jesi li vidio onoga koji je svoju želju za svoje božanstvo uzeo?

Gospodareva želja je: – Robe moj, budeš li radio ono što Ja želim, onda ću Ja raditi što ti želiš.

Svi propisi, između ostalog, imaju zadaću da ostvarimo želju Gospodara svjetova u našem svakodnevnom životu i da se njome provjerimo i uvjerimo u Put mira, kojim se pobjeđuje na oba svijeta.

Kako ćemo to provjeriti?

Da istinu i pravdu svjedočimo, da čuvamo vezu sa svima na najljepši način, da se uzdržimo od svake vrste nasilja i svega negativnog, da budemo brižljivi prema svakome, da želimo samo Jednog Jedinog, da tu želju javno promoviramo na svakom koraku svojim ponašanjem i da obavezno jedanput u životu fizički potvrdimo pred milionima ljudi koje uzimamo kao svjedoke, da nam je On i Njegovo zadovoljstvo naša jedna jedina želja. Svjedočenje Njega kao Gospodara i Njegovog Miljenika, kao posljednjeg Poslanika, ne bi li On, Svemilosni, bio zadovoljan s nama na oba svijeta.

Kruna pet vjerskih stubova u islamu se zove hadž, što znači: želja, potreba, uvjeriti, pobijediti.

Braćo i sestre, ako definiramo šta želimo, šta su nam sušte potrebe i u to budemo uvjereni, onda sigurno pobjeđujemo!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo