Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Šulić optužuje Sarajevo za ratnohušačke izjave: Biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat u RS-u ili u stranci Milorada Dodika je isto

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Istragu koju vodi Tužilaštvo BiH “zbog napada na ustavni poredak BiH”, Šulić je nazvao još jednim načinom pritiska na one koji štite interese Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić ocijenio je da političko Sarajeva krivac za mnoge narušene procese unutar BiH.

Šulić je naveo da ste u Sarajevu dobri ako definišete njihovu politiku, a svako ko se usprotivi njihovoj politici, on je rušitelj BiH.

-Zapravo, najveći rušitelji BiH su upravo političari iz Sarajeva. Njima danas ne odgovara ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ni premijer Mađarske Viktor Orban, ni Ruska federacija, ni Kina, pa evo sada prozivaju i Evropsku komisiju zbog nekih insinuacija koje su oni iznijeli u javnost. Dakle, svako ko se bar malo usprotivi onome što oni smatraju da je ispravno odmah je rušitelj i negativac, rekao je Šulić, prenosi Srna.

On je naveo i da Tužilaštvo BiH ponovo pokazuje da nije pravosudna institucija nego politički instrument političkog Sarajeva. Istragu koju vodi Tužilaštvo BiH “zbog napada na ustavni poredak BiH”, Šulić je nazvao još jednim načinom pritiska na one koji štite interese Srpske.

-Više puta smo ponovili da je sve ono što smo radili na posebnoj sjednici Narodne skupštine, a vezano za prenos nadležnosti, urađeno u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Iz tog razloga ovaj proces pred Tužilaštvom BiH može biti samo politički, rekao je Šulić.

On je pojasnio i zašto zaključci sa posljednje posebne sjednice parlamenta Srpske o vraćanju ranije prenesenih nadležnosti još nisu objavljeni u Službenom glasniku Republike Srpske. “Mi smo potpisali zaključke, ali da bi se oni objavili u Službenom glasniku moralo bi ići u Vijeće naroda, što bi onda dovelo do toga da Klub Bošnjaka uloži veto. Htjeli smo to da izbjegnemo, pa zato zaključci nisu objavljeni u Službenom glasniku, naveo je Šulić.

On je istakao da je ostavljen prostor od šest mjeseci Vladi i parlamentu Srpske, ali i relevantnim političkim predstavnicima iz Sarajeva da sjednu za pregovarački sto i o svemu razgovaraju.

-Ruka iz Republike Srpske će ostati ispružena, mi želimo dijalog i razgovor. Ni jedna ratnohuškačka izjava iz RS-a nije otišla prema FBiH ili Sarajevu. Nažalost, s druge strane imamo svakodnevno `paljbu` takvih izjava iz političkog Sarajeva. Nadam se da će se oni dozvati pameti i da će sjesti da razgovaraju, istakao je Šulić.

To što je dva puta odbio OHR da prisustvuje sjednicama Narodne skupštine, Šulić je pojasnio da je parlament RS-a izglasao da ne prihvata Christiana Schmidta za visokog predstavnika, pa samim tim ni kancelarija OHR nije trebalo da prisustvovuje sjednicama.

-Oni su ovdje gosti i ako hoće da se ponašaju prikladno i kulturno, možemo razgovarati, ali ako nastave sa onim riječnikom koji su imali, od mene će uvijek imati isti odgovor, dodao je Šulić.

On je istakao da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prevenstveno radi za interese građana Republike Srpske, a tu su i Bošnjaci i Hrvati i Romi i Jevreji i sve druge nacionalne manjine koje žive na području Srpske, ali je istakao i da se zalaže za građane BiH.

-Biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat u Republici Srpskoj, ili u stranci Milorada Dodika, nema nikakve razlike. U SNSD-u se prevenstveno cijeni rad ljudi, rekao je Šulić.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo