Subota, 18 rujna, 2021

Suljagić: Pola BiH je postalo Donbas

Nemojte propustiti

Gost teme jutarnjeg programa N1 televizije bio je Emir Suljagić, predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza.

I ove godine obilježen je Dan RS uprkos odluci Ustavnog suda kojom je proglašen neustavnim. Grabar-Kitarović i Erdogan razgovarali o BiH, britanski Lordovi objavili su izvještaj o BiH, jedini imenom pomenuti političar iz Bosne i Hercegovine je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović zbog njegovog koketiranja sa trećim entitetom. 2018 je Izborna godina. O svemu ovome u Novom danu veoma otvoreno je govorio Emir Suljagić.

“U ovom slučaju ono što može radovati jeste suzdržana reakcije Turske na očiglednu kampanju koju vodi vrh vlasti u Hrvatskoj da se naprosto krene u mijenjanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo što radi Hrvatska jeste jednostrana revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Unutrašnja politika u Hrvatskoj diktira vanjsku politiku. Hrvatska politika je otišla potpuno udesno. Hrvatska hrli ka potpunoj normalizaciji ustaštva, a krajnja desničarska atmosfera prouzrokuje vanjsku politiku”, kazao je Suljagić.

On je kazao da se hrvatska vlast jedino dosljedno bavi Bosnom i Hercegovinom.

“Andrej Plenković je kada je kriza Agrokora bila na vrhuncu, kada je prijetilo da 10% hrvatske ekonomije ode u zrak, on je bio u Mostaru. Bio je u Mostaru dan nakon što se Slobodan Praljak ubio kao osuđeni ratni zločinac. Davor Ivo Stier je proveo dvije godine baveći se izbornim zakonomn. Tonino Picula se jedino dosljedno bavi izbornim zakonom u BiH. Da ne govorim o desničarima u europarlamentu koji svojim kolegama objašnjavaju da muslimane u BiH treba ograditi bodljikavom žicom. Čović kaže da će izmjene izbornog zakona prouzrokovati izmjene ustava. Smatram da diranje u Dejtonski sporazum, u Aneks 4 i ustav pod ovim okolnostima nije prihvatljivo”, izjavio je Suljagić.

Suljagić je kazao da ‘dok Zvizdić laže narod o evropskom putu BiH, Dodik je od BiH napravio rusko susjedstvo’.

“Dodik je postrojio svoju policiju u ruskim uniformama usred Banjaluke. Pola BiH je postalo Donbas, jer našu zemlju vode trećerazredne ćate koji impresioniraju ljude poput Denisa Zvizdića. Nekakvi Wigemarci, Mogherini i nekakav Hahn nam vode zemlju.”

Prema izvještaju koji će izaći u februaru 2018. Evropska komisija će objaviti Strategiju proširenja u kojoj stoji da će Srbija i Crna Gora ući u EU do 2025. godine, a BiH će ostati sa Albanijom, Kosovom i Makedonijom, kazao je gost Novog dana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo