Subota, 4 prosinca, 2021

Šumaher ostaje u komi do kraja života?

Nemojte propustiti

Michael Schumacher
Michael Schumacher

Iako je u srijedu najavljeno da bi Mihael Šumaher trebalo da bude probuđen iz kome, postoji bojazan da će ostati u njoj do kraja života, prenosi B92.

Njemački mediji su nakon razgovora sa medicinskim stručnjacima pokrenuli špekulacije o ovoj mogućnosti.

Sedmostruki šampion Formule 1 je već 18 dana u vještačkoj komi, nakon operacija mozga zbog porede glave prilikom skijaške nesreće 29. decembra.

Koma je stanje u kojem je dotok kiseonika u mozak ograničen, pa on radi manje što mu omogućava da se bolje oporavlja od povreda.

Nijemci navode da se Šumaher još uvijek nije dovoljno oporavio da bude probuđen iz kome, pa su odmah počele špekulacije i da bi mogao ostati u tom stanju doživotno.

Pacijenti u sličnim situacijama se bude iz vještačke kome u roku od nedjelju do najviše 14 dana.

– Ne želim da špekulišem, mnogo se špekuliše. Nažalost, pričamo o životu i smrti ovdje. Koma u teoriji može biti stanje koji traje do kraja života. To neće oštetiti ljudski mozak – rekao je doktor Andreas Ziegler, neurohirurg sa Univerzitetske klinike u Oldenburgu.

Međutim, dok koma štiti mozak, postoje i nuspojave ovog stanja, kao što su oštećenje jetre, propadanje mišića i rast pritiska.

Francuski doktori počeli su testiranje njegovog stanja, dvije nedjelje nakon što su mu ukolonili dio lobanje kako bi smanjili pritisak na mozak, ali je on i dalje u kritičnom stanju.

– Ako Šumaher preživi, on više neće biti Šumaher. Njegov oporavak biće uspješan samo ako se pomiri s tom situacijom. To je veoma, veoma težak proces kroz koji ljudi prolaze. Moraju se pomiriti sa svojim limitima, činjenicom da su drugačiji – rekao je doktor Ričard Grinvud, specijalista za povrede mozga na Univerzitetskoj klinici u Londonu.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo