Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Sumnja se u Varhelyijevu objektivnost: Orbanovom komesaru zabraniti da trčkara po Zapadnom Balkanu

Autor:Patria

Nemojte propustiti

– I dalje postoje sumnje u objektivnost i istinitost njegovih procjena vladavine prava u Srbiji i drugdje – navodi se u pismu

Liberalna proevropska politička grupa Evropskog parlamenta Renew Europe uputila je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozivajući na uspostavljanje nezavisne i nepristrasne istrage o ponašanju i aktivnostima evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija.

– Istraga treba da obuhvati pitanja vladavine prava i uslovljenosti demokratije u zemljama kandidatima i susjednim zemljama. I dalje postoje sumnje u objektivnost i istinitost njegovih procjena vladavine prava u Srbiji i drugdje – navodi se u pismu, prenosi Faktor.

Renew Europe smatra da će komesar morati da podnese ostavku ako istraga pokaže da nije poštovao standarde i vrijednosti koje njegova pozicija zahtjeva. Ovaj zahtjev je Evropski parlament već usvojio u izvještaju o provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Renew Europe poziva da se sadašnje radne odgovornosti komesara Várhelyija uklone do objavljivanja rezultata istrage.

Stéphane Séjourné, predsjednik Renew Europe rekao je:

– Čvrsto smo uvjereni da bi, s obzirom na trenutnu geopolitičku realnost, komesaru trebalo prenijeti manje politički osjetljive odgovornosti, čekajući ishod istrage o njegovom ponašanju. Previše je u pitanju da bi na ovom mjestu bio povjerenik čija je sposobnost da zastupa zajedničke interese Unije dovedena u pitanje. Ako Komisija ne preduzme korake, onda će Parlament istražiti druga sredstva za postizanje cilja.

Na Twitteru se oglasio i EU parlamentarac iz Nizozemske Thijs Reuten.

– Orbanovom komesaru se ne može dozvoliti da trčkara po Zapadnom Balkanu, napisao je na Twiteru Reuten i pozvao Von der Leyen da suspenduje Varhelya do okončanja istrage.

Evropski parlament u januaru ove godine usvojio je rezoluciju, a poseban paragraf posvećen je akcijama evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija prema nekim zemljama regiona.

– EP ostaje duboko zabrinut zbog izvještaja da komesar za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama pristupnicama EU-a, navodi se.

Evropski parlament ovom rezolucijom apeluje na Evropsku komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varhelyi predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema ugovorima EU-a.

Katalin Cseh, rođena Kanađanka s mađarskim pasošem, na Twitteru je početkom godine objavilla je poziv za sprovođenje istrage protiv Varhelyija.

– Sa kolegama iz Evropskog parlamenta, pozivamo na istragu o navodnoj ulozi komesara Varhelyija u pomaganju separatističkoj eskalaciji Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini. EU treba čvrsto i vjerodostojno stati na stranu mira. Ljudi u BiH i šire zaslužuju jasnoću o tome – napisala je Cseh na Twitteru.

Zahtjev upućen predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen potpisalo je 30 europarlamentaraca.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo