Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Sumnjive akcije prikupljanja pomoći: Za malenu Belminu FZZO snosi sve troškove liječenja

Nemojte propustiti

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja (FZZO) snosi sve troškove liječenja malene Belmine Ibrišević u klinici u njemačkom Tibingenu, a Zavod plaća i avionski prijevoz, potvrdila je za „Avaz“ Suada Kovačević, šefica Službe za ino-osiguranje i liječenje u inozemstvu u tom zavodu.

Stoga je, kaže, FZZO začuđen i protivi se bilo kakvim akcijama pomoći koje se organiziraju na ime liječenja ili finansiranja boravka pratnje malene Belmine, poput one koju u to ime prikuplja u Njemačkoj Udruženje “Light for Tomorrow” s Tehvidom Teom Rekić na čelu.

– Mi nemamo ništa protiv humanitarnih akcija, ali da se skuplja i da se otvaraju računi na ime liječenja ili svih tih popratnih troškova u inozemstvu koje pokriva država, to je pogrešna prezentacija – kaže Kovačević.
Zavod je za neke pacijente iz BiH, kaže ona, koji su na klinici u Tibingenu bili radi transplantacije koštane srži, kao što je urađeno i Belmini, plaćao troškove i do milion maraka, a ova ustanova snosi i troškove boravka majke te postbolničkog liječenja pacijenata.

Foto: Fena
Foto: Fena

– Dok su u bolnici, podrazumijeva se da majka ima i smještaj i hranu. Kada se završi transplantacija i kada se puste na ambulantno liječenje i dolaze na kontrole, i za to vrijeme majka i dijete imaju pravo na dnevnicu i na smještaj u jednoj od dvije roditeljske kuće u Tibingenu s kojima imamo ugovor – ističe Kovačević, naglašavajući da su svi detalji regulirani međudržavnim ugovorom između BiH i Njemačke o liječenju u inozemstvu.

U FZZO su upoznati s objavom navodne liste uvjeta koje moraju ispuniti roditelji čija djeca trebaju na liječenje u Tibingen, a koju je nedavno na internetu objavila Rekić. Na toj se listi, između ostalog, roditeljima bolesne djece savjetuje da “moraju ponijeti najmanje 5.000 eura u gotovini”, a kako se navodi, “po mogućnosti i više”.

– Vidjela sam taj faksimil i ne znam koji su njeni motivi da to objavi. Ovo se ne odnosi na djecu koju mi šaljemo i iza kojih stoji država, što je slučaj s Belminom, tako da se u vezi s tim nema razloga humanitarno ništa prikupljati – pojasnila je Kovačević.

S obzirom na to da se Rekić često poziva na saradnju s Udruženjem “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, pitali smo u tom udruženju je li Rekić novčano pomogla u liječenju te djece.
– Posjetila je našu djecu koja se liječe u Tibingenu, uručila im je igračke, slatkiše, vodila ih na jedan ručak, a o novcu nije bilo riječi – kazali su u Udruženju.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo