Srijeda, 8 prosinca, 2021

Sunce prijeti Zemlji: Ovog petka 13. očekuje nas udarni talas!

Nemojte propustiti

solarne-baklje
Foto: NASA

Tri velike solarne baklje zabilježene u protekla dva dana na površini Sunca omele su komunikacije na Zemlji, a udarni talas koji generišu mogao bi sutra da pogodi našu planetu, saopštila je američka Nacionalna uprava za okeanografiju i atmosferska merenja (NOAA).

“Manifestacije na Suncu”, koje su se dogodile dva puta u utorak ujutro i jedanput jutros, izazvale su kratak prekid visokofrekfentnih komunikacija.

Solarne baklje su silovite eksplozije u sunčevoj amtosferi, a njihova energija odgovara milijardama megatona TNT. Njihov uticaj na Zemljinu atmosferu može da izazove prekid GPS i komunikacionih signala, saopštila je NASA.

Jedna baklja je izazvala “koronalno izbacivanje mase” koje bi u petak moglo da dođe u kontakt sa Zemljom, saopštila je NOAA. Riječ je džinovskom oblaku plazme koji bi mogao da pogodi Zemlju, izazove udarni talas i ugrozi komunikacione sisteme. Naučnici očekuju da bi to moglo da izazove manju geomagnetnu oluju.

NASA je objavila upečatljive fotografije i video-snimke Solarnih baklji na svom sajtu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo