Petak, 25 lipnja, 2021

Superhrana za mršavljenje

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Naučnici su dokazali da određene namirnice, osim što su prepune hranjivih tvari, mogu suzbiti apetit i olakšati mršavljenje.

Brojna istraživanja dokazala su da ova superhrana, pogotovo u kombinaciji sa vježbanjem, i te kako može pomoći u sagorijevanju masnoća i regulisanju težine

Divlji losos

Osim visokokvalitetnih proteina i antioksidansa, poput selena i astaksantina, riba ulovljena u divljini puna je omega-3 masnih kiselina. Ove masne kiseline smanjuju rizik od brojnih bolesti, a studije pokazuju da pomažu i kod smanjena težine.

To ima smisla, jer upalni procesi otežavaju mršavljenje. Dakle, izbjegavajte uzgojene losose, jer divlji imaju više omega-3 masnih kiselina.

Organski uzgojena govedina

Krave na slobodnoj ispaši daju bolju govedinu. Istraživanja su pokazala da meso tako hranjenih životinja ima veći udio hranjivih tvari i antioksidansa.

Osim visokokvalitetnih proteina koji suzbijaju glad, sadrže dvostruki nivo linolenske kiseline, koja pomaže u sagorijevanju masnoća i izgradnji mišića. Više od 30 kliničkih istraživanja potvrdilo je pozitivnu ulogu organske govedine u regulisanju tjelesne težine.

Maline

Borovnice su razvikanije, ali maline, zapravo, imaju više vlakana. Samo jedna šoljica opskrbiće vas s nevjerovatnih osam grama.

Prednosti vlakana uključuju ravnotežu glukoze u krvi i zasićenost, čime smanjujete osjećaj gladi i želju za hranom. Maline su pune hranjivih tvari i idealan desert.

Orasi

Odlična su alternativa ako želite utažiti glad. Osim proteina, vlakana, minerala i ostalih hranjivih tvari, orasi imaju značajan nivo omega-3 masnih kiselina u odnosu na bademe. Stabilizuju šećer u krvi, ali orasi su i kalorični, zato pazite na porcije.

Kada ih kupujete, pobrinite se da su svježi i čuvajte ih u frižideru kako biste sačuvali omega-3 masne kiseline, inače će vrlo brzo užegnuti.

Avokado

Ovo sjajno voće, prepuno zdravih mononezasićenih masnoća i vlakana, konačno dobija priznanje koje zaslužuje. Jedno istraživanje je pokazalo da avokado popravlja ukupan kvalitet prehrane, unos hranjivih tvari i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma. Jedna šoljica sadrži 10 grama vlakana.

Zeleni čaj

Prednosti ovog popularnog napitka dobro su poznate. Jedno je istraživanje pokazalo da su učinci još bolji ako se kombinuje sa vježbanjem.

Zeleni čaj povoljno utiče i na smanjenje stresa, koji povećava nivo kortizola, hormona koji utiče i na pohranjivanje masnoća. Zeleni čaj nije čarobni napitak koji će izgarati masnoće dok vi jedete, ali u kombinaciji sa zdravom prehranom i vježbanjem, može učiniti puno.

Kokosovo mlijeko i ulje

Zdrave zasićene masnoće u kokosu tijelo radije pretvara u energiju, umjesto da ih pohranjuje. U studiji u kojoj su ga upoređivali s maslinovim uljem, pokazalo se da kokosovo ulje utiče na gubitak masnoća.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo