Srijeda, 20 listopada, 2021

Supruga i kćerka ubijenog vojnika OSBiH dočekale pravdu

Nemojte propustiti

Pravda je spora ali dostižna. Supruga Alisa Lier i Anastasija, kćerka mučki ubijenog kaplara OSBiH Nedjeljka Radića, čekale su je više od 19 mjeseci. Dočekale su je 30. juna, kada je Dragica Miletić, sutkinja Suda BiH, donijela presudu prema kojoj je, birokratskim riječima rečeno, Bosna i Hercegovina, državno Ministarstvo odbrane dužno isplatiti određeni iznos na ime naknade štete proistekle iz radnog odnosa, javlja Oslobođenje.

Foto: Oslobođenje

U prevodu, to znači da su Alisa i njena kćerka konačno dobile bitku sa birokratskim aparatom koji je sve do tada negirao da su vojnici OSBiH Nedeljko Radić i Armin Salkić ubijeni u terorističkom aktu 18. novembra 2015, u kladionici u blizini kasarne OSBiH u Rajlovcu. Također su vlasti pokušale naći rupu u zakonu prema kojoj u radnom pravu poslodavac odgovara za nesreću ako osoba koja je skrivi ima veze sa poslodavcem.

Iz Ministarstva odbrane BiH kažu kako vojnici nisu smjeli biti u kladionici za vrijeme radnog vremena, da su Radić i Salkić “žrtve naoružanog civila sa kojim Ministarstvo odbrane nema nikakve veze, niti je Ministarstvo moglo uticati na ovaj događaj”, pa je za njih sudski proces završena priča. A što se tiče naknade štete, “nju duguje samo onaj koji je štetu prouzrokovao, a to je u konkretnom slučaju osoba koja je usmrtila vojnike”.

Podsjetimo, pošto vojnici nisu osigurani, Radićeva supruga je tužila državu, odnosno resorno ministarstvo radi naknade. Ali, prvostepenom presudom prihvaćeni su dokazi Ministarstva odbrane BiH da su vojnici koji su te večeri bili dežurni sami krivi što su ubijeni, jer su na pauzi za užinu iz kasarne, umjesto u granap, svratili u kladionicu, gdje ih je ubio Enes Omeragić…

Nakon žalbe advokata Alise Lier, Apelaciono vijeće Suda BiH je 4. maja predmet vratilo na ponovno odlučivanje, uz konstataciju da je “počinilac prilikom izvršenja krivičnog djela postupao iz neprijateljskih pobuda prema državi BiH, a Prvostepeni sud je propustio to da cijeni. Potom je ista sutkinja koja je donijela prvostepenu, u drugostepenoj presudi uvažila navode Apelacionog vijeća.

Za porodicu ubijenog vojnika Radića dobijena pravna bitka ipak ostavlja gorak okus kad se uzme u obzir da su vojnici ubijeni u Rajlovcu bili u fokusu pažnje samo prvih nekoliko mjeseci, da bi se poslije gurnuli u zapećak. Ipak, kako Oslobođenje saznaje, porodicama je isplaćena finansijska pomoć, te je njihovim članovima Ministarstvo pomoglo prilikom zaposlenja.

“Sad čekam da prođe žalbeni rok na presudu. Valjda se neće žaliti”, veli Alisa Lier.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo