Subota, 16 listopada, 2021

Surova bh. realnost: Lista čekanja za obrok u javnoj kuhinji

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Javna kuhinja Crvenog krsta Banjaluka ima listu čekanja. 30 ljudi ne može dobiti prijeko potreban obrok. Gradskim budžetom za ovu godinu planirana su sredstva za rad četiri javne kuhinje u iznosu od 403.000 maraka.

Javna kuhinja Crvenog krsta priprema 435 obroka dnevno, za šest dana u nedjelji. Novčani iznos koji im obezbjeđuje grad već nekoliko godina stagnira, a cijene rastu. Sve je više gladnih, pa se ne može obezbjediti dovoljno obroka za sve kojima su potrebni.

“Trideset obroka je trenutno kod nas na čekanju. Ima mnogo više onih koji dolaze svakodnevno, pitaju, traže uključenje. Međutim, mi nismo htjeli da pristupamo obradi socijalne karte iz razloga što nismo imali dovoljno finansijskih sredstava”, kaže Željkica Ilić, sekretar GO Crvenog krsta, javlja ATV.

Korisnici nemaju pritužbi. Kažu da im taj jedan obrok dnevno mnogo znači, jer im je najčešće i jedini. Zahvalni su svim ljudima koji pomažu rad javne kuhinje.

“Itekako sam zadovoljna, i s hranom i svime”, kaže Gospava Matovljan, korisnica usluga Javne kuhinje i napominje da je ostala bez posla a nekada je u “Fruktoni” radila.

Da li će neko postati korisnik usluga Javne kuhinje, odlučuje Centar za socijalni rad. Pravo na usluge mogu ostvariti korisnici prava na novčanu pomoć, hronično oboljela lica, beskućnici. Zbog nedovoljno sredstava, Željkica Ilić apeluje na ljude dobre volje da pomognu.

“Svjedoci smo svakodnevnog divljanja cijena, pa, tu se nekako još uklapamo. Tim povodom smo i od ‘Telekoma’ dobili humanitarni broj, gdje želimo da tim korisnicima nedjeljom, bar nedjeljom nekad kad smo u mogućnosti obezbjedimo nešto od voća ili dodatni obrok”, kaže Željkica Ilić.

Lista čekanja ipak govori da je novca malo. Zbog toga je pokrenut i humanitarni broj 1412, koji građani mogu pozvati i donirati jednu marku za neophodne namirnice. Građani mogu pomoći i donacijom osnovnih životnih namirnica koje su najpotrebnije za pripremu obroka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo