Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Susjedi se hvataju za glavu: Sve više turista otkazuje ljetovanje, ili idu na druge na destinacije

Nemojte propustiti

Britanci sve više odustaju od ljetnog odmora i rezerviraju jesenske termine zbog neizvjesnosti koja obavija međunarodna putovanja, objavili su turoperatori.

Thomas Cook priopćio je da su mu jesenske rezervacije 50 posto više od uobičajenih razina, a luksuzni turoperator Kuoni navodi da kupci “čekaju polovinu oktobra”, navodi BBC.

Među najpopularnijim su odredištima Grčka i Karibi, izvijestili su operatori. Neki pak strahuju da će cijene porasti zbog manjeg broja zemalja otvorenih za turiste.

Britanska vlada planira omogućiti međunarodna putovanja od 17. maja, uz mapu koja će zemlje razvrstati uz oznaku crvene, žute i zelene boje, ovisno o stopi zaraze, procijepljenosti stanovništva i prevalenciji zabrinjavajućih varijanti virusa.

Britanci će tek oko tog datuma doznati u koje će zemlje moći putovati, napominje BBC.

Ljudi koji žele putovati nervozni su jer ništa nije sigurno. Trebamo potvrdu tih vladinih ‘semafora’ kako bi se uspostavilo povjerenje – saopćila je Udruga neovisnih turoperatora.
Neizvjesnost je potaknula skok rezervacija za jesenski odmor, pa odmori u septembru i oktobru čine čak 30 posto ukupnih godišnjih rezervacija Thomasa Cooka. To je 50 posto više no što grupa inače bilježi u tim mjesecima.

Klijenti su nedvojbeno skloniji septembru i oktobru no što bismo očekivali u uobičajenim okolnostima, tumači glasnogovornik Thomasa Cooka.

Mnogi su već rezervirali odmor na domaćim odredištima u julu i augustu, a “sedmicu dana sunca na Mediteranu” traže nakon ljeta, dodao je.

Prema Thomasu Cooku, Grčka je najpopularnije odredište za jesenski odmor, a Rodos je najtraženiji otok, iza kojeg slijede Kreta, Santorini i Mikonos.

Na drugom su mjestu Kanarski otoci, popularno odredište za zimski odmor s puno sunčanih dana.

Kuoni nije objavio podatke o rezervacijama, ali je saopćio da većina prodanih rezervacija u 2021. uključuje termine od septembra nadalje. Primijetili su i da klijenti “štede i okreću se” zimskom odmoru na udaljenim destinacijama.

Razgovarali smo s mnogim kupcima koji su otpisali svaku nadu da će se na odmor ići ljeti i čekaju sredinu godine da rezerviraju za oktobar – rekli su iz te kompanije.
Najpopularnija su udaljena odredišta Maldivi i Karibi, uključujući Antigvu, Barbados i Svetu Luciju, objavio je Kuoni.

I druge turističke kompanije primjećuju taj trend u pretraživanju na svojim internetskim stranicama.

British Airways Holidays utvrdio je veliku “nagomilanu potražnju” za praznicima u inozemstvu i izvijestio o naglom skoku pretraživanja za jesenskim putovanjima na udaljene destinacije s plažama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo