Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Susjedna država uvodi novu strategiju vakcinacije: “Cijepit ćemo po kućama”

Preporučeno

HRVATSKA – Capak je rekao da već neko vrijeme razmišljaju kako poboljšati vakcinaciju.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš i direktor HZJZ-a Krunoslav Capak predstavili su danas novu strategiju vakcinacije u Hrvatskoj.

Beroš je nakon sastanka s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za zdravstveno osiguranje kazao da i dalje imaju visoku brojku preminulih, njih 44. Od toga 31 od kovida i 13 s kovidom.

“Danas smo imali nekoliko važnih sastanaka u ministarstvu. Prvo smo pričali o listama čekanja onkoloških bolesnika, o onom što će biti posebno izraženo kad pandemija prestane. Slijedi nam epidemija onkoloških bolesnika”, rekao je Beroš, prenosi Index.

Upravo se čita:  Superbogata Bosanka kupila devet hektara zemlje na Hvaru i osmislila plan, Hvarani na rubu živaca: "Ne vjerujemo joj"

Kazao je da su što se tiče vakcinaciju, imali su široku raspravu u kojoj je HZJZ iznio razmišljanja koja su svi ostali objeručke prihvatili.

Capak je rekao da već neko vrijeme razmišljaju kako poboljšati vakcinaciju.

“Donijeli smo prijedloge kako to poboljšati. Ono što je jako važno za reći je da smo, paralelno s provođenjem cijepljenja, donosili nove planove”, rekao je.

“U novom planu nema ništa revolucionarno, ali se fokusiramo na slabe točke naše provedbe. Budući da naše stanovništvo, kad ih pitamo zbog čega se ne žele cijepiti, oni koji nisu tvrdi antivakseri, odgovaraju da imaju strahove prema nedovoljno ispitanom cjepivu i pod broj 2 je strah od nuspojava. Zato smo i ranije otvorili savjetovališta, svatko se mogao razgovarati s liječnikom o tome”, rekao je i dodao da će sada pojačati te aktivnosti i ljude će pozivati na savjetovanja.

Upravo se čita:  Haos na letu u bh. susjedstvu: Dvojica pijanih muškaraca privedena nakon tučnjave u avionu

“Napravili smo puno na dostupnosti cjepiva. Ali sad smo odlučili da ćemo pojačati mobilne timove, da se svakome tko iz bilo kojeg razloga ne može doći na cijepljenje, da mu se dođe doma i da ga se cijepi”, rekao je.

Dodao je da će stimulisati i drive-in vakcinisanje, pojačaće i taj dio i stimulisati, da ljudi ne moraju izlaziti iz automobila.

Upravo se čita:  Milanović: Hrvate i Srbe nije spajala vjekovna mržnja nego saradnja

“Za one kronične bolesnike koji dolaze u bolnice, zamolit ćemo bolnice da ih pitaju jesu li cijepljeni i da ih se cijepi u bolnicama tamo gdje postoje kapaciteti”, dodao je šef HZJZ-a.

“Imamo i iskustvo da tamo gdje su naselja raspršena, u ruralnim područjima, da je cijepni obuhvat manji. Razgovaraćemo s kolegama na terenu da se omogući ili autobus ili kombi, ti mobilni timovi da dođu do pošte ili škole, da svi oni koji ne mogu do županijskih središta da se cijepe u svojim mjestima”, rekao je Capak.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Vlasnik zatekao užas u iznajmljenim apartmanima u Hrvatskoj: Pozlilo mi je, povratio sam bijelu pjenu kada sam vidio šta su radili

Policijski službenici u petak su se u Solinu susreli s uznemirujućim slučajem. Naime, u jednom objektu za iznajmljivanje u...

Još vijesti za vas