Petak, 24 ožujka, 2023

Susret Krišto – Plenković u Zagrebu: U fokusu intenziviranje suradnje BiH i Hrvatske

Nemojte propustiti

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tokom službenog posjeta Republici Hrvatskoj razgovarala je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o unaprjeđenju bilateralne suradnje.

Predsjedateljica Krišto istaknula je kako je njezin prvi službeni posjet upravo Zagrebu i Republici Hrvatskoj te da ga treba promatrati u kontekstu prijateljskog odgovora Bosne i Hercegovine na politiku suradnje, dobronamjernosti i pomoći koja kontinuirano dolazi od Vlade i institucija Republike Hrvatske. Zahvalila je Europskom vijeću i premijeru Plenkoviću na njegovom osobnom angažmanu i potpori Bosni i Hercegovini u europskim institucijama prilikom stjecanja kandidatskog statusa BiH u prosincu prošle godine.

Tijekom susreta istaknuto je da se radi o dvije susjedne i prijateljske države koje dijele skoro tisuću kilometara granice, što iziskuje jačanje institucionalne suradnje i partnerskih odnosa na obostranu korist.

Predsjedateljica Krišto i premijer Plenković suglasili su se da bilateralne odnose Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju treba podignuti na višu razinu intenziviranjem suradnje na zajedničkim infrastrukturnim projektima, jačanjem trgovinskih i gospodarskih veza, kao i prenošenjem iskustava Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu.

U tom ozračju razgovarano je i o predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja je obostrano ocijenjena kao važan iskorak u jačanju povjerenja, stabilnosti i potvrde europskih vrijednosti u regionalnim odnosima.

Premijer Plenković je rekao da Vlada Republike Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH, njezine suverenosti i teritorijalne cjelovitosti. Dodao je kako je neupitna i vidljiva hrvatska potpora europskom putu Bosne i Hercegovine te naglasio da će Hrvatska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u BiH.

Predsjedateljica Krišto je naglasila posvećenost Vijeća ministara BiH reformama u procesu pridruživanja Europskoj uniji i jačanju regionalne suradnje. Istaknula je da uspjeh Bosne i Hercegovine treba doći iznutra, dogovorom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o temeljnim političkim pitanjima, kako bi zemlja krenula naprijed i građani osjetili boljitak u svakodnevnom životu. Izrazila je osobno uvjerenje da će se započeti pozitivni politički procesi formiranja vlasti na svim razinama uspješno okončati, kako bi se stvorilo pozitivno političko ozračje za nastavak reformi i težište rada svih razina vlasti fokusiralo na europski put Bosne i Hercegovine. Istaknula je važnost opredjeljenja partnera u vlasti u svezi s aktivnostima dovršetka ograničene reforme izbornog zakonodavstva u BiH, naglasivši čvrsto opredjeljenje da se taj proces završi u dogovorenom roku od šest mjeseci.

Sugovornici su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o daljnjoj suradnji i nastavku potpore i pomoći Hrvatima u BiH. Predsjednik Vlade Plenković poručio je da će Hrvatska snažno podupirati Hrvate u BiH i njihove projekte, bilo da se radi o zdravstvu, obrazovanju ili pravima branitelja.

Predsjedateljica Krišto još jednom je čestitala predsjedniku Vlade Hrvatske Plenkoviću na ulasku Republike Hrvatske u Schengen i Eurozonu, ocijenivši da je riječ o povijesnim dogođajima za građane Hrvatske. Naglasila je važnost rješavanja pitanja prelaska granice prema Hrvatskoj za EU državljane u pograničnim područjima BiH, koji su poslovno, ekonomski i obiteljski oslonjeni na Republiku Hrvatsku.

Predsjedateljica Krišto i premijer Plenković su se usuglasili oko strateške važnosti projekta Južna interkonekcija. Utvrđeno je kako na temelju postojećih dobrih praksi unutar BiH treba omogućiti sve pretpostavke kako bi se u što skorije vrijeme osigurala energetska sigurnost u okvirima ovoga važnog projekta.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv premijera Plenkovića, te će se tijekom dana susresti i s predsjednikom Sabora RH Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sud odbio privremenu mjeru, pravna zastupnica Sebije Izetbegović poručuje: “Ništa nije odbačeno, niti odbijeno”

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog...

Možda vas zanima i ovo