Srijeda, 16 lipnja, 2021

Susret Lagumdžija-Dačić: Bh. građanima mogu suditi samo međunarodni i sudovi BiH

Nemojte propustiti

Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija
Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija

Na marginama jubilarne 50. Minhenske sigurnosne konferencije (Münchner Sicherheitskonferenz – MSC), zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa predsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Lagumdžija i premijer Dačić su razgovarali o mogućem datumu održavanja prve zajedničke sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, te saradnji dviju država na projektu Srednja Drina.

Konstatirano je da se potpisani Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se građani obje zemlje osjećaju nezaštićeno od strane vlastitih država.

Ocijenjeno je da je izuzetno važno da se Protokol u potpunosti provodi kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i politizacija kao u slučaju koji je trenutno aktuelan.

– Građanima BiH osim međunarodnih sudova nema pravo niko suditi osim sudova BiH. Ukoliko se to ne poštuje, tada bi institucije BiH morale postupati po principu reciprociteta, čime bi se otvorio novi ciklus nesigurnosti cijelog regiona – istaknuo je Lagumdžija.

Konstatirano je da bi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije bio prvi skup te vrste od nezavisnosti dvije države i ona se treba održati samo ukoliko će do nje doći u pozitivnoj atmosferi.

– Rješavanje pitanja saradnje, zasnovanih na ravnopravnim odnosima i poštivanju svih građana u skladu sa Protokolom između dva tužilaštva je preduvjet za nastavak dobre saradnje. Reciprocitet i u dobru i u zlu je osnov svih naših budućih odnosa – istaknuo je Lagumdžija.

Sagovornici su se saglasili da će sve učiniti da se što prije riješi postojeći problem kako bi ove dvije države bile primjer uspješne regionalne saradnje na dobrobit svih naroda, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo