Subota, 18 rujna, 2021

“Šutirao me dok sam bila trudna, i prijetio da će mi ubiti porodicu”

Nemojte propustiti

Još se uvijek sene stišava bura oko krvavog pohoda Alena Rizvanovića u austrijskom gradu Grazu. Podsjećamo, u tragediji su stradali Adis Dolić (28) iz Velike Kladuše, dječak (4) i žena (25). Nakon što ih je pregazio te “pokosio’” ljude koji su ispijali piće u kafićima, izašao je iz automobila te vitlao nožem i napadao ljude.

O tome kakav je Alen Rizvanović (26) porijeklom iz Bihaća pitanje je koje zbunjuje i psihijatre.

Naime, nakon što je uhapšen, psihijatri su izvršili procjenu ličnosti Alena Rizvanovića i došli su do kontradiktornih zaključaka; jedan smatra da je riječ o ozbiljno duševno poremećenom čovjeku, dok je drugi psihijatar uvjeren da Rizvanović samo izigrava ludaka, te da je napad isplanirao s vojnom preciznošću, prenosi Source.

Poznavao Adisa Dolića

Policija sumnja da su se Rizvanović i Adis Dolić poznavali. Alen je naime u Velikoj Kladuši iz koje Adis potiče imao podružnicu svoje tvrtke RCG koja prodaje automobile. Istražitelji sumnjaju da je Rizvanović Adisa namjerno pregazio, piše u petak OE24.

Dolić je navodno bio cilj, a ostale su se žrtve našle na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Problematična porodica

Prema tvrdnjama komšija, Rizvanovići su “zaveli teror” u Kalsdorfu, gdje su odselili prije devet godina. Često su upućivali prijetnje komšija, a Alen je nerijetko pucao iz puške.

“Malo ko se usuđivao da izađe iz svojih dvorišta. Na kraju smo vidjeli da su na krovu instalirali i nadzorni sistem, a kamere su bile okrenute prema našim kućama”, svjedoči jedan od komšija, koji dodaje da su ih prijavljivali, ali da ih niko nije shvatao ozbiljno, javljaju austrijski mediji.

Rizvanović je, naime, do oktobra prošle godine imao dozvolu za posjedovanje puške, ali mu je oružje oduzeto zbog toga što je pucao s prozora. On se na tu odluku žalio u martu pa je morao da posjeti psihologa, koji je, posle pregleda, procijenio da Rizvanović može da dobije dozvolu za posjedovanje oružja, javili su austrijski mediji.

Dakle, ukoliko se vratimo na predhodni dio članka te psihijatrijske procjene koje su urađene nakon hapšenja, onda je jasno da je Rizvanović sve isplanirano uradio te da sada samo izigrava ludaka, kako je I naveo jedan od psihologa u svojoj procjeni.

Supruga Alena Rizvanovića o njihovom braku

Austrijska kuća Österreichischer Rundfunk (ORF) snimila je i ispovijest Rizvanovićeve supruge Elene, koja je doživjela veliku trauma.

Elena u ntervjuu govori kako je upoznala svog supruga i o braku koji je bio poput zatvora u kojem su je mučili. Alen je Elenu držao “pod ključem”, tukao je, zabranio joj da kontaktira s ljudima i oduzeo joj mobitel.

Njena priča potresla je širu austrijsku javnost i poznatog novinara Christopha Feursteina, koji je šokiran stvarima koje mu je Elena otkrila u razgovoru.

Njihova ljubavna priča je započela preko internet. Prema Eleninim riječima, on je u početku bio prijatna osoba u koju se zaljubila. Ubrzo su se i vjenčali,a onda je on počeo otkrivati svoje pravo lice. Već u prvoj godini braka on ju je počeo tući i psihički zlostavljati. Kada je ostala u drugom stanju odlučila je da mora pobjeći od njega, ali nije uspjela jer nije imala novca, mobitela, a ni pasoš.

Prema njenim riječima, nakon svog tog haosa, uslijedile su prijetnje smrću njoj i njenoj porodici, koja živi u BiH.

“Želio je da nosim maramu, i da budem rob koji će rađati djecu, kuhati i čistiti. Konstantno sam živjela u strahu da će nešto uraditi mojoj porodici u Bosni. Kada je kupio pištolj, rekao mi je da će ih sve ubiti i baciti u more”, priča Elena za emisiju “Thema” Cristopha Feursteina, te dodaje:

“Stajala sam na stepenicama, a on je eksplodirao i udario me u leđa. Počeo mi je čupati kosu i nastavio me udarati i udarati… Konačno sam imala priliku da telefoniram svoju majku koja je alarmirala policiju o ovom događaju”, kaže Elena.

Kada sam čula za Alenov krvavi pohod, bila sam šokirana. Boli me samo kad pomislim da je to mogao uraditi , kazala je između ostalog 22-godišnja Elena, koja je nakon jednog od napada smještena u sigurnu kuću s dvoje djece.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo