Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Sutra počinje vojna vježba Srbije, Rusije i Bjelorusije kod Beograda

Nemojte propustiti

Rusija pokazuje moć desantnih postrojbi u vježbi koja će trajati do 15. novembra.

U Srbiji sutra počinje vojna vježba “Slavensko bratstvo 2016” u kojoj će sudjelovati srbijanski, ruski i bjeloruski vojnici i koja bi mogla izazvati negativne reakcije Zapada, objavila je ruska agencija Sputnjik pozivajući se na rusko Ministarstvo obrane.

Vježba se održava blizu Beograda i trajat će do 15. studenog. Osim pripadnika ruskih desantnih postrojbi, tri zrakoplova Iljušin Il-76MD prebacit će u Srbiju više od 50 vojnika vojno-transportne avijacije.

U Srbiju će se dopremiti i tri oklopna vozila BMD-2, bespilotna letilica “Tahion” te četiri terenska vozila quad, javlja Sputnjik na svojoj internetskoj stranici na srpskom jeziku.

Prve vojne vežbe “Slavensko bratstvo” održane su prošle godine u blizini Novorosijska.

Ministarstvo obrane Republike Srbije ranije je priopćilo da je vježba nastavak suradnje između Zračno-desantnih postrojbi oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vježbe “Srem 2014”.

Sputnjik citira ocjene vojnih analitičara da će vježba izazvati negativne reakcije Zapada.

“Razlog za te vježbe je veoma jednostavan – NATO se približava ruskim granicama i ‘Slavensko bratstvo’ je još jedan način da se pokažu moć i snaga ruskih desantnih postrojbi”, rekao je Anatolij Ciganok, umirovljeni ruski pukovnik.

Prva zajednička rusko-srpska vježba u povijesti “Srijem 2014” održana je prije dvije godine na poligonu Nikinci kod Rume kada su uvježbavane protuterorističke operacije.

Do 2012. gotovo da nije bilo vojne suradnje Srbije i Rusije, a od 2012. je održano nekoliko zajedničkih vježbi.

Prošle godine održane su 24 vježbe sa stranim partnerima, od kojih samo dvije s ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima.

Od početka 2016. realizirano je 116 vojnih aktivnosti s NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90, javlja RTS.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kakve je statuse na društvenim mrežama pisao monstrum Bojan Prodan: “Kad se zarati ja ću vas …”

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen. Prije nepunih 15 godina...

Možda vas zanima i ovo