Srijeda, 20 listopada, 2021

Sutra završne riječi u predmetu Edin Džeko

Nemojte propustiti

Edin Džeko (Foto: Radiosarajevo)
Edin Džeko (Foto: Radiosarajevo)

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva u predmetu Edin Džeko pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za sutra, s početkom u 13.00 sati, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 19. juna 2012. godine optužnicu koja optuženog Edina Džeku tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Edin Džeko za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije RBiH (SOPN ŠVK) „Zulfikar“, kršio pravila međunarodnog prava, te učestvovao u ubistvu, mučenju, nečovječnom postupanju, protivzakonitom zatvaranju i pljačkanju imovine civila i ratnih zarobljenika u selu Trusina (općina Konjic) i na lokalitetima Rogića kuće – Donja Jablanica i Restorana „Prenj“ (općina Jablanica).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo