Subota, 15 svibnja, 2021

Suzbiti galopirajuće crno tržište duhana

Nemojte propustiti

Crno tržište rezanog duvana u BiH poprima dramatične razmjere zbog čega je neophodna hitna reakcija inspekcijskih organa na njihovom suzbijanju, ali i promjena državne politike u toj oblasti, ističu distributeri duvanskih prerađevina i legalni uzgajivači.

duhan-rezani-motaj (1)Skoro na svakom koraku u BiH, posebno na područjima uzgoja duvana – Posavini, Semberiji i Hercegovini, primjetna je nelegalna prodaja rezanog duvana, koja se usljed pasivnosti inspekcija često više i ne skriva, već slobodno vrši po pijacama, kioscima, trgovinama, štandovima ispred kuća, ali i preko oglasa i na internetu.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH odranije su identifikovali taj problem i zatražili hitan sastanak sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede i inspekcijama, ali reakcije nije bilo, iako se jačanjem crnog tržišta smanjuju javni prihodi po osnovu akciza na cigarete i PDV-a.
UIO je prošle godine izdala 12 odsto manje akciznih markica na cigarete (415 miliona) u odnosu na 2011, a za prva dva mjeseca ove godine dodatnih 14,5 odsto manje u odnosu na isti lanjski period. Da nije riječ o tome da građani manje puše, pokazuje indikativan podatak da je istovremeno došlo do više nego trostrukog rasta uvoza cigaret papira (sa 90,3 na 301,5 tona), kojeg ne prati veći uvoz duvana niti povećanje prijavljene proizvodnje sirovog duvana.

U distributerskoj kompaniji “Imperial Tobacco BH” iz Sarajeva ukazuju da se minimalna akciza na cigarete od 2009. povećala za više od četiri puta (sa 0,34 na 1,82 KM), dok je istovremeno prosječna plata u BiH porasla za manje od četiri odsto, uz rekordnu stopu nezaposlenosti.
“Ako tome dodamo i kompleksan sistem kontrole i nadležnosti inspekcijskih organa, dolazimo do zaključka da je ovakav razvoj situacije bio neminovan.

Više je nego jasno da ukoliko ne dođe do uklanjanja razloga koji su doveli do ove situacije neće doći ni do značajnijeg pada nelegalnog tržišta rezanih duhana”, smatra Kemal Jakić, menadžer “Imperial Tobacca” za tržište BiH.

On je uvjeren da veliki broj odraslih pušača, koji rezani duvan kupuju na pijacama, nije ni svjestan rizika kojem se izlažu konzumirajući proizvod nepoznatog sastava i porijekla, ocjenjujući da velika većina kupovinu sječenog duvana na pijaci poistovjećuje sa kupovinom povrća.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR), najvećeg uvoznika cigareta u BiH, nedavno je u Sarajevu upozorio da postojeća situacija značajno utiče na duvansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uslovima, kako je rekao, dolazi i do dramatičnog rasta crnog tržišta, procjenjujući da se ono proteklih godina uvećalo za čak 10 puta.

Alarmantni obim ilegalnog tržišta potvrđuju i sami uzgajivači, ističući da su pojedini primarni proizvođači iz Hercegovine čak javno preko medija govorili o tome da siju i prodaju duvan, iako nije bilo organizovanog otkupa od strane prerađivača. Ukazuju, takođe, na apsurdnu situaciju u Gradačcu gdje se nesmetano na pijaci prodaje rezani duvan na brojnim tezgama koje se prostiru skoro do objekta policijske stanice, a da niko ne reaguje.

Marko Mitrović, predsjednik Udruženja uzgajivača duvana u RS, kaže da ne može krivite proizvođače za crno tržište, već državu koja je svojim postupcima kumovala postojećoj situaciji.

“Malo je u ovoj djelatnosti budala kao što sam ja, koji ne prodaju ni kilogram duvana ilegalno po trostruko višoj cijeni i zato propadaju. Nažalost, ova nakaradna država me primorava da poslije 15 godina bavljenja ovim poslom obustavim proizvodnju i odem u bijeli svijet”, ogorčen je Mitrović, koji duvan uzgaja na 11 hektara u opštini Donji Žabar.

On ukazuje da podsticaj po kilogramu proizvedenog duvana u FBiH iznosi 1,70 KM, a u RS svega 0,34 KM, a koji, da stvar bude gora, nisu ni dobili od prošle godine.

U Inspektoratu RS tvrde, pak, da ne sjede skrštenih ruku, navodeći da su lani u saradnji sa UIO i bijeljinskom policijom pretresli pijacu u Zvorniku.

“Tom prilikom su republički tržišni inspektori od tri fizička lica oduzeli rezani duvan u količini od 18.720 kilograma i protiv njih su preduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere”, kazala je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Međutim, Poljoprivredna inspekcija RS u svojim kontrolama u proteklih 15 mjeseci na pijacama nijednom nije zatekla u prometu sirovi i rezani duvan. Priznaju, takođe, da su opštinski poljoprivredni inspektori u prošloj godini otkrivali, oduzimali i uništavali razne vrste ilegalno prodavanih proizvoda, od sjemena, sadnog materijala, do vina i rakije, ali ne i duvan.

Distributeri kažu da bi prioritet svih učesnika i nadležnih institucija trebala da bude stabilizacija legalnog tržišta, koja bi se pored borbe na suzbijanju nelegalne proizvodnje i prodaje duvanskih prerađevina, trebalo da sprovede kroz redefinisanje Zakona o akcizama.

“U ovom trenutku bi trebalo, za neko vrijeme, odustati od godišnjeg povećanja akciza, a uporedo i smanjiti akcizu na rezani duhan kako bi se veći broj odraslih potrošača vratio u okvire legalnog tržišta. Tek nakon stabilizacije legalnog tržišta i ekonomskog oporavka, bilo bi svrsishodno ići u povećanje akcize na duhan”, smatra Kemal Jakić.

Uzrok u visini akcize

Analitičari kažu da postoji više razloga za alarmantan porast ilegalnog tržišta, navodeći, prije svega, kontinuirani rast akciznog opterećenja na cigarete u vrijeme pada kupovne moći građana, što potrošače tjera na konzumiranje jeftinijih proizvoda, kao što je motani duvan.

Po Zakonu o akcizama na cigarete se plaća proporcionalna akciza u iznosu 42 odsto maloprodajne cijene i fiksna akciza, koja je lani iznosila 0,60 KM, a u ovoj godini 0,75 KM po paklici. S druge strane, sječeni duvan za motanje oporezuje se samo proporcionalnom akcizom od 42 odsto te se na njega ne plaća fiksna akciza kao na paklicu cigareta.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo