Subota, 16 listopada, 2021

Svaka žena bi trebala skočiti 20 puta na dan. Evo zašto!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Budete li svakodnevno skakali deset puta dnevno u dva navrata, povećat ćete gustoću kostiju, koja se počinje smanjivati oko 25. godine života.

Tokom četveromjesečnog istraživanja, 60 žena u dobi do 25 do 50 godina, povećale su gustoću kostiju za 0.5 posto, tako što su svakodnevno u dva navrata skočile najviše što su mogle deset puta, uzimajući kratki predah (30 sekundi) između svakog skoka, objavljeno je listu American Journal of Health Promotion. Nisu koristile kutije, cipele ili jastučiće prilikom skakanja. Mislite da rezultati i nisu tako značajni? Razmislite o ovome, kontrolna grupa izgubila je za to vrijeme 1.3 posto gustoće kostiju.

Iako se gustoća kostiju najbrže povećava za vrijeme adolescencije, proces usporava tokom godina. Vrhunac se događa oko 25 godine i potom opada. Pet do sedam godina nakon menopauze žene mogu izgubiti i preko 20 posto gustoće kostiju. Da bi stvar bila gora, što smo stariji, manja je vjerovatnost da ćemo raditi aktivnosti koje utiču na jačanje kostiju.

Nova studija pokazala je način kako kosti mogu održati jakima kroz život.

‘Naša studija pokazala je značajne prednosti. Žene moraju skakati svakodnevno kako bi bilo učinka. Također, imajte na umu da je ženama s godinama sve teže popraviti gustoću kostiju’, kaže voditelj studije dr.sc. Larry Tucker.

‘U studiji nisu učestvovale žene s osteoporozom,jer se skakanje u njihovim slučajevima ne preporučuje’, kaže dr. Tucker.

Dakle, želite li očuvati čvrstoću kostiju, trebali biste skočiti deset puta u dva navrata – čak i ako se bavite drugim sportskim aktivnostima.

Ako ste većinu života proveli sjedelačkim načinom života, možda ćete ipak moći vratiti čvrstoću kostiju. U svakom slučaju, što ranije počnete sa skakanjem, imat ćete više koristi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo