Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Svaki treći vlasnik oružja u svijetu dolazi iz SAD-a

Nemojte propustiti

Od oko 300 miliona stanovnika SAD-a, njih 270 miliona posjeduje registrovano oružje

U Sjedinjenim Američkim Državama, od prvih dana borbe za nezavisnost te zemlje pa do danas, oružje je postalo sastavni dio života skoro svakog američkog građanina.

Međutim, tokom historije SAD-a zbog upotrebe oružja od strane privatnih osoba do danas se dogodilo sedam velikih tragedija, a posljednja je ona u Coloradu, kad je u kinodvorani ubijeno 12 i ranjeno više od 58 ljudi.

Od oko 300 miliona stanovnika SAD-a, prema nekim podacima, oko 270 miliona njih posjeduje registrovano oružje. Skoro svake dvije ili tri godine u zemlji se desi tragedija koju poruzrokuje napadač korištenjem privatnog oružja. Takva tragedija desila se 2011. godine, kada je u gradu Tuscon u Arizoni, tokom govora člana Predstavničkog doma Gabrielle Giffordsa, osoba po imenu Jared Lee Loughner otvorila vatru i usmertila šest osoba.

U napadu 2009. godine u jednoj vojničkoj bazi, uposlenik baze Nidal Malik Hasan usmrtio je 13 vojnika, a ranio njih 29.

U 2007. godini na Državnom univerzitetu u Virdžiniji, student tog univerziteta Seung-Hui Cho izvršio je oruažni napad u kojem su život izgubile 32 osobe, dok je 17 povrijeđeno.

U 1999. godini desio se napad u Gimnaziji Columbine, u državi Colarado, u kojem su učenici Eric Harris i Dylan Klebold usmrtili 12 svojih kolega i jednog profesora, dok je 21 učenik povrijeđen.

U 1996. godini na Univerzitetu u Teksasu, Charles Joseph Whitman usmrtio je 16 osoba i ranio 32.

Također, 1997. godine u školi u Bathu, Andrew Kehoe je izvršio oružani napad u kojem je ubijeno 38 učenika osnovne škole, dva učitelja i četiri odrasle osobe.
Prema statističkim podacima Centra za privatno naoružanje, SAD je na prvom mjestu u svijetu po broju osoba koje posjeduju oružje. SAD zauzima prvo mjesto u svijetu i po broju građana koji posjeduju oružje, jer od 100 građana, njih 96 posjeduje oružje.

Svake godine od posljedica korištenja oružja u rukama građana pogine oko 100 hiljada građana SAD-a, dok oko 30 hiljada građana nastrada u nesrećema i samoubistvima u kojima se koristi oružje.

U svijetu, svaki treći korisnik registrovanog privatnog oružja, nalazi se u SAD-u.
Prema nekim drugim izvorima, u 2010. godini u SAD-u je između 270 i 314 miliona osoba posjedovalo oružje.

Također, veliki broj analitičara tvrdi da veliki problem predstavlja jednostavan način da se dođe do oružja. Posljednjih dana širom SAD-a vode se žučne rasprave u vezi sa načinima na koje bi se trebalo legalizovati posjedovanje oružja kako bi se minimizirale tragedije kao što je posljednja koja se desila u Coloradu.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo