Subota, 27 studenoga, 2021

Svaki ugriz krpelja treba ozbiljno shvatiti: Evo šta je činiti ako se pojavi crvenilo…

Nemojte propustiti

krpelj1

Kišovito proljeće pogodovalo je najezdi krpelja. Naša regija ne spada u endemska područja pogodna za razvoj krpeljnog meningoencefalitisa, pa ugriz krpelja uglavnom prolazi bez posljedica.

Ukoliko je krpelj pravilno odstranjen pacijentima obično nije potrebna ni antibioteska terapija. No, kako bi se izbjegle sve neželjene komplikacije svaki ugriz mora biti adekvatno tretiran i što je najvažnije krpelj mora biti odstranjen na vrijeme, najbolje u roku od 24 sata.

– Zato vrlo često imamo slučajeve sa laimboriliozom, odnosno bolesti koju krpelji prenose, ali samo ukoliko je krpelj zaražen sa spirohetom, znači bakterijom borelija burgdoferi koja izaziva ovu bolest, izjavila je za RTV Slon prim.doc. dr. Dilista Piljić, specijalista infektolog.

Ukoliko nakon povratka iz prirode ustanove da imaju krpelja, stanovništvu se ne preporučuje da ga pokušavaju odstraniti sami, jer ostaci krpelja mogu dovesti do infekcije ili uzrokovati tzv. lajmsku bolest.

– Najbolje da se obrate prvoj zdravstvenoj ustanovi gdje će im se stručno odstraniti krpelj i najbolje to učiniti u periodu od 36 sati što je terminalni period kojem treba pristupiti vrlo ozbiljno, kazala je Piljić.

Ukoliko se nakon odstranjivanja krpelja na mjestu ugriza pojavi crvenilo koje se širi treba hitno potražiti ljekarsku pomoć, jer to može ukazivati na prvu fazu bolesti koju prenose krpelji. Djeca i trudnice moraju odmah nakon ujeda krpelja potražiti ljekarsku pomoć. Kako bi se zaštitili od ovih nametnika, prilikom boravka u prirodi treba se adekvatno obući, a to podrazumijeva odjeću dugih rukava i nogavica, kao i šešir, kačket ili neko drugo pokrivalo za glavu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo