Utorak, 18 svibnja, 2021

Svako drugo dijete u BiH izloženo nasilju i kažnjavanju

Nemojte propustiti

Svako drugo dijete, uzrasta od dvije do četrnaest godina, u BiH bilo je izloženo nekom od oblika nasilja i kažnjavanja, pokazalo je izvješće koje su provele vlasti BiH uz financijsku potporu UNICEFA-e, koje je danas predstavljeno u Neumu.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Oko 55 posto djece je tjelesno zlostavljano i kažnjavano od odraslih u kućanstvu, dok je psihičkom kažnjavanju kao metodi discipliniranja bilo izloženo 42 posto djece, navodi se u izvješću o Istraživanju višestrukih pokazatelja (MICS), što je dio međunarodnog programa kojega financira UNICEF.
Prema tim podacima, jedno od dvadesetero djece tog uzrasta je bilo izloženo teškoj fizičkoj kazni, dok je jedna trećina djece samo
disciplinirana nenasilnim metodama.

Dječaci su pri tome u većoj mjeri bili izloženi nasilnim metodama discipliniranja, u odnosu na djevojčice.

Prema podacima, iznesenim u Neumu, djeca u kućanstvima čiji su roditelji bez obrazovanja pet puta češće iskuse teško tjelesno nasilje kao oblik discipliniranja, u odnosu na djecu u kućanstvima čiji roditeljii imaju srednje, više ili visoko obrazovanje.

Istraživanje je provedeno od novembra 2011. do aprila 2012. i obuhvatilo je 7.500 kućanstava, uključujući 1.544 romskih obitelji.

Izvješće je pokazalo da od ukupnog broja djece koja su odgovarajućeg uzrasta za upis u osnovnu školu u BiH, prvi razred pohađa njih 83 posto, pri čemu je 93 posto djece odgovarajućeg uzrasta u Republici Srpskoj, a 80 postotaka u Federaciji BiH.

(Onasa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić reagovala zbog stava Šefika Džaferovića: ‘Pa pobogu, ima li iko da mu kaže da ne stoji kao ikebana?’

Džaferović je prilikomfotografisanja na sastanku lidera procesa Brdo-Brijuni za razliku od svih ostalih državnika (i pokušaja državnika poput Milorada...

Možda vas zanima i ovo