Petak, 22 rujna, 2023

Sve će to narod platiti: Nema kraja rasipništvu – za samo tri mjeseca, trojica parlamentaraca na korištenje VIP salona potrošila su 32 prosječne penzije

Autor:BHRT

Preporučeno

Za samo tri mjeseca, trojica parlamentaraca na korištenje VIP salona potrošila su 32 prosječne penzije u Bosni i Hercegovini.

Uz plate koje su i po nekoliko puta veće od prosječne u Bosni i Hercegovini, ne ustručavaju se da koriste sve povlastice koje im funkcija pruža. Jedna od njih je i korištenje VIP salona na aerodromima.

1.512 eura za korištenje VIP salona u Briselu. Korisnik – Dragan Čović. I ovo je samo jedna u nizu faktura plaćenih iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Tačnije, novcem građana.

U novembru prošle godine plaćeno je oko 4 i po hiljade maraka za korištenje VIP salona na aerodromu u Beču za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i njegove delegacije. Isti salon prošle godine je koristio i Denis Zvizdić, tada predsjedavajući Predstavničkog doma, za šta je plaćeno više od 9 hiljada maraka.

Upravo se čita:  Još jedna tragedija u BiH: U sudaru s autobusom poginuo 19-godišnji vozač "passata"

Od 2010. do 2020. parlamentarci su za korištenje VIP salona na aerodromima potrošili više od 50 hiljada maraka. Osim parlamentaraca, i ostali zvaničnici, poput onih iz Vijeća ministara i Predsjedništva imaju mogućnost korištenja VIP salona. Zapravo, to mogu svi koji u okviru institucije imaju predviđene troškove reprezentacije. Poslanik Damir Arnaut od institucija je zatražio zvanične podatke o korišćenju VIP salona. Većina nije odgovorila, kao ni na naše upite.

“Oni koji su odgovorili, uglavnom su to ministarstva ili agencije koje baš nemaju neke velike potrebe za putovanjima. Indikativno je da nikada nisam dobio odgovor od Ministarstva spoljnih poslova koje po prirodi svojih poslova obavlja najviše tih putovanja. Mislim da to pokazuje da su troškovi veoma visoki, čim mi nisu odgovorili. U svakom slučaju, to je jedan od najneopravdanijih troškova”, ističe Arnaut u razgovoru za BHRT.

Upravo se čita:  Na stranici UIO za unos PDV prijave, uz izbor srpskog i hrvatskog jezika, zastave Srbije i Hrvatske

Većina VIP salona na evropskim aerodromima čist je luksuz. Poseban doček, tretman, jelo, piće. Sve te pogodnosti za period od pola sata do sat, koliko se obično i koristi ovakva usluga. Praksa kod bh. političara je da se na takvim mjestima zadrže i po deset minuta. Slika na sarajevskom aerodromu nešto skromnija. I ovaj, poput onih evropskih, nudi poseban tretman za korisnike. Oni koji odluče da na sat vremena zakupe VIP salon trebaju izdvojiti dvije hiljade maraka plus PDV.

Za samo tri mjeseca, trojica parlamentaraca na korištenje VIP salona potrošila su 32 prosječne penzije u Bosni i Hercegovini.

“Ove stvari, poput odlaska u penziju, uzimanja otpremnine pa vraćanja na radno mjesto, poput otkupa stanova po nekim privilegovanim cijenama, zato što je to ‘po zakonu’, pa sve do ovih zadnjih slučajeva gdje se jasno da apsolutno preplaćeni, uz sve privilegije umotani političari, ovakvim ponašanjem čini mi se šalju upravo onu poruku kakvu ovaj narod zaista i treba da dobije. A to je – Nas apsolutno ne interesuje ni šta vi mislite ni da li nas volite ili ne volite. Mi smo tu i mi ćemo ovu situaciju iskorišćavati do krajnjih granica, dokle god možemo”, naglašava politički analitičar Adnan Huskić.

Upravo se čita:  Preživjeli smo tri najtoplija mjeseca u historiji, a novi problemi dolaze

A “moći će im se” i ove godine. Prema Planu javnih nabavki za 2022., predviđeno je da Parlamentarna skupština izdvoji 25 hiljada maraka za korišćenje VIP salona. Ne treba zanemariti ni podatak da je čak 378 hiljada maraka predviđeno za korišćenje službenih vozila. I to je samo parlament.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo