Subota, 10 lipnja, 2023

Sve detaljno razradili: Od njemačkih građana prevarama izvukla više od 120 miliona eura

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Kriminalisti smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata

Kriminalna arapsko-turska banda godinama je prevarama izvlačila novac od njemačkih građana, uglavnom starijih, te je između 2018. i 2020. uspjela opljačkati više od 120 miliona eura, javlja u utorak javni servis ARD.

“Prema informacijama pokrajinskih ureda za borbu protiv kriminala, kriminalna banda je pomoću trika ‘Lažni policajci’ opljačkala novca, nakita i zlata u vrijednosti od preko 120 miliona eura”, javlja ARD.

Uredi za borbu protiv kriminala zabilježili su širom Njemačke preko 154.000 pokušaja prevare, od kojih su kriminalci u 10.500 slučajeva imali uspjeha. U najvećem broju slučajeva žrtve su stariji građani.

Upravo se čita:  Američki obavještajci objavili ko stoji iza rušenja brane u Ukrajini

Kriminalisti smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata, prenosi Hina.

Trenutno u turskom gradu Izmiru traje proces protiv 81 optuženog, koje se sumnjiči da su preko posebno organiziranih pozivnih centara u Turskoj nazivali brojeve u Njemačkoj te se predstavljali kao policajci.

Građanima se savjetovalo da zbog navodnih brojnih provala u susjedstvu vrijednosti koje drže kod kuće predaju “policajcima” koji će ih posjetiti kod kuće, pri čemu se također radilo o članovima bande.

Članovi bande koji su radili u call-centrima uglavnom su turski državljani koji su živjeli i odrasli u Njemačkoj pa stoga govore njemački bez naglaska.

Upravo se čita:  Žena obavila kupovinu u Njemačkoj pa iznenadila objavom: "Nevjerovatno, ovo je koštalo 29,38 eura"

Jedan od prvooptuženih je Amar S., jedan od vodećih pripadnika tzv. klana Miri, koji je još 2012. pobjegao iz pritvora u Bremenu, gdje je čekao suđenje. Pored njega među prvooptuženima je još nekoliko pripadnika ovog kriminalnog klana koji uglavnom djeluje na zapadu i sjeveru Njemačke.

Mediji navode da se radi o pripadnicima arapske manjine Malami, koja živi na području Turske i Libanona. Mnogi pripadnici ove manjine su tokom građanskog rata u Libanonu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina došli u Njemačku kao ratni izbjeglice.

Njemačke vlasti već nekoliko godina intenzivno prate pripadnike nekoliko klanova koji pripadaju ovoj etničkoj skupini, koji se povezuju s nekima od najspektakularnijih pljački posljednjih godina, poput krađe 100 kg teškog zlatnika iz berlinskog muzeja.

Upravo se čita:  Stiže El Nino: Mnogim zemljama prijeti suša. Evo što čeka Europu

Klanovi su uglavnom koncentrirani u Berlinu, Bremenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Stručnjaci smatraju kako je već i samo suđenje u Turskoj, zbog “mukotrpne pravne suradnje” između Turske i Njemačke, iznenađenje.

Turske vlasti su saopćile kako su tokom istrage zaplijenile novca i nekretnina u vrijednosti od 105 miliona eura, od čega bi se, u slučaju presude, mogao isplatiti dio novca oštećenima.

Novac ukraden od njemačkih građana djelomično je ulagan u turističke objekte na turskoj obali.

Pročitajte još

Izdvajamo

Građani BiH za mjesec dana podigli čak 86 miliona KM kredita

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni krediti na kraju aprila iznosili su 22,39 milijardi KM, od toga krediti privatnih...

Možda vas zanima i ovo