Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Sve je to Rock ‘n’ Roll: Bakica pobijedila rak i u 92. istrčala maraton!

Nemojte propustiti

Harriette Thompson (92) postala je najstarija žena u istoriji koja je istrčala maraton. Bakica iz Charlottea, koja je preživjela dva raka i izgubila muža, postigla je to na Rock ‘n’ Roll Maratonu u San Diegu.

Istrčala je 42,2 kilometra za 7 sati, 24 minute i 36 sekundi, objavio je Competitor.

Majka petero djece, koja trči maraton od svoje 76. godine, rekla je je da ovu godinu ipak neće pamtiti po dobrom. Dva puta je preživjela rak, ostala je bez muža te muku mučila sa infekcijom stafilokokom u nozi. Sve to dok se pripremala za ovogodišnju trku.

Kada je ušla u cilj, zasuli su je čestitkama i konfetama. Osjećaj je, kako kaže rekorderka, nevjerovatan. A nije to radila bog slave, nego zbog plemenitog cilja. Naime, Thompson je trčala kako bi prikupila sredstva za Udruženje koje se bori protiv leukemije i limfoma, piše Washington Post. I do sada je prikupila više od 100.000 dolara.

“Samo sam željela prikupiti što više novca. Nije mi bilo toliko bitno to što trčim maraton”, rekla je Thompson.

Iako umorna od stalnog ponavljanja njenog imena, kaže da je ipak lijepo imati svu tu pažnju.

“Svako je želio selfie sa mnom”, kaže ova simpatična bakica.

Prije nje rekord je držao Gladys Burrill, koji je u dobi od 92 godine i 19 dana 2010. istrčao Honolulu Maraton. Thompson je to pošlo za rukom u dobi od 92 godine i 65 dana, objavili su organizatori.

Od 1999. propustila je samo jednu trku, jer je 2013. morala da se podrvgne liječenju od raka. Zbog ove zloćudne bolesti ostala je bez više članova porodice i prijatelja, pa je trčanje za nju postala “lična stvar”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Udaje se kćerka Bakira i Sebije Izetbegović: Evo ko je Jasminin izabranik

Jasmina ljubav ne taji, na društvenim mrežama objavila je brojne fotografije sa svojim novim izabranikom, a vjenčanje je, kako...

Možda vas zanima i ovo