Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Sve manje građana odlazi za Novu godinu u inostranstvo

Nemojte propustiti

U odnosu na prošlu godinu smanjeno je interesovanje građana za aranžmane turističkih agencija za doček Nove godine. To su za Fenu potvrdile gotovo sve turističke agencije koje smo kontaktirali, ali oni i pored smanjenja interesovanja nisu nezadovoljni, jer priličan broj građana, ipak putem agencija traži aranžmane za doček Nove godine i to najviše u inozemstvu.

images
Foto: Ilustracija

– Najbolja godina s novogodišnjim aranžmanima bila je 2010. Ove godine u odnosu na 2011.  broj uplaćenih aranžmana je za 30 posto manji. Ljudi se interesuju za bliže destinacije u BiH i to je jeftinije u odnosu na aranžmane u inozemstvu. Najviše je bilo zainteresovani za Bratislavu i Beč pošto je to koštalo 249 KM. Najskuplji aranžmani su bili za Pariz i Minhen po cijeni od 689 KM. Istanbul je i dalje najviše tražen, a cijena je bila oko 1.500 KM – izjavila je Arzija Jusić iz ZOITOURS-a.

Bosanci i Hercegovci tradicionalno novu godinu žele provesti i u Dubrovniku i Makarskoj i turističke agencije koje su imale ove aranžmane u ponudi dobro su prošle finansijski. Od inozemnih destinacija najtraženije su Budimpešta i Prag.

U turističkim agencijama su nam potvrdili da građani biraju jeftinije aranžmane i prijevoz autobusom, jer je to prilično jeftinije nego kada se koristi avion. Najviše je onih koji Novu godinu slave u inozemstvu, a to plaćaju u ratama. Učinili su to od tri do šest rata, a priličan je broj građana koji se ne libe novogodišnju proslavu platiti uzimanjem još jednog kredita. Sve je manje građana koji mogu odjednom platiti svoj novogodišnji aranžman.

Kako i svake godine bez obzira na bolju ili slabiju potražnju najviše građana Novu godinu dočekuju kod kuće, mladi u kafićima i na otvorenim prostorima ukoliko se to organizuje u gradovima. Vratila se i popularnost proslave u planinarskim domovima, jer to je kao da dočekujete Novu godinu u kući. Potrošite onoliko novca koliko bi i za jednu bolju novogodišnju večeru u svom domu.

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Evo gdje se pasoš BiH nalazi na listi najmoćnijih na svijetu

Prvo mjesto ove liste dijele Japan i Singapur sa po 192 zemlje u koje njihovi državljani mogu slobodno da...

Možda vas zanima i ovo